La CUP té clar com vol els pressupostos. Aquest dijous va presentar en un acte de partit els cinc punts que defensarà en les negociacions dels comptes d'aquest 2016 davant Junts pel Sí. Els cupaires s'han marcat tres objectius: ruptura, procés constituent i pla de xoc, fites que pretenen aconseguir forçant la coalició independentista a aprovar cinc mesures molt concretes que comprometen qüestions tan importants com el pagament del deute o el model impositiu català, que pretenen transformar en la seva pràctica totalitat.

1. Més despesa social

Els cupaires sostenen que els 270 milions d'euros previstos pel pla de xoc social són "miserables", pel que exigeixen una reducció dels alts càrrecs i dels seus salaris. Des de la CUP, creuen que la mesura no agradarà a Junts pel Sí però consideren que aquesta mesura és irrenunciable si es vol augmentar la despesa social.

2. Augment d'impostos per als més rics

Una de les mesures que aixecarà més polseguera. Demanen al Govern liderat per Puigdemont que augmenti l'IRPF a les classes altes i que al mateix temps es baixi a les persones amb més dificultats. El discurs de la CUP coincideix amb el posicionament d'ERC, amb Junqueras i Aragonès com a principals defensors d'aquesta modificació; no és el cas de CDC, que està clarament en contra d'apujar impostos. La rebaixa de l'IRPF suposaria un cost de 650 milions d'euros, que s'haurien de suplir amb les rendes més altes. Però pel que fa a impostos, la CUP té altres exigències: volen reconvertir l'impost de patrimoni en una espècie d'impost per les grans fortunes i la recuperació del controvertit impost de Successions i Donacions.

3. Sobirania financera

La CUP reivindica la sobirania financera catalana davant els poders de la troika i l'Estat. Segons la formació anticapitalista, els comptes han de ser "post-autonòmics i lliures de Montoro" en referència a tots els nous impostos autonòmics que han estat anul·lats pel Tribunal Constitucional a instàncies del Govern espanyol. 

4. Impagament del deute

Els anticapitalistes alerten de dues xifres macroeconòmiques: la Generalitat ha abonat des del 2008 10.700 milions d'euros per interessos del deute, just el doble de les retallades que s'han efectuat des del 2010. La CUP demana que el Govern i el Parlament reconeguin que la situació és insostenible i, tot i que no exigiran l'impagament del deute aquest 2016, sí que ho demanaran a partir de l'any vinent.

5. Aturar el BCN World i revertir les privatitzacions

A part de les condicions economicofinanceres, els cupaires condicionaran l'aprovació dels pressupostos a revertir les privatitzacions del Govern, com la d'Aigües Ter-Llobregat, o l'aturada del macrocomplex d'oci a la costa tarragonina, el BCN World.