La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha atorgat a títol pòstum la creu distingida de primera classe de l’Ordre de Sant Raimon de Penyafort a Juan Antonio Ramírez Sunyer, el magistrat que va iniciar la investigació del referèndum de l’1-O i de l'independentisme des del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona.

Aquesta distinció “premia el mèrit a la justícia i recompensa fets distingits o serveis rellevants en el camp del Dret” i ha estat atorgada a Ramírez Sunyer “en atenció als mèrits i circumstàncies” que van concórrer en la seva persona.

Juan Antonio Ramírez Sunyer va morir el 4 de novembre del 2018 a 71 anys a causa d’una malaltia que li va ser diagnosticada l’estiu anterior, en plena instrucció del cas 1-O, pel qual hi ha processats una trentena d’alts càrrecs del govern acusats de malversació de diners públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació.

Ramírez Sunyer va ser el jutge va obrir la causa contra l’independentisme i el referèndum de l’1-O a partir de les declaracions de l'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal sobre la Hisenda catalana. Va ser aquest magistrat qui va encarregar els escorcolls i detencions del 20 de setembre a les conselleries de la Generalitat .

La concessió de la creu de Sant Raimon va ser sol·licitada per la Junta de Jutges d'Instrucció de Barcelona i ha tingut el suport de la Sala de Govern de Madrid i de la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial.

La instrucció del cas 1-O segueix oberta al jutjat 13. Precisament aquest divendres la jutgessa que s'ha fet càrrec del cas en substitució de Ramírez Sunyer ha ordenat a la Guàrdia Civil que vagi a buscar nova documentació a la Generalitat sobre els preparatius de l'1-O.