El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha sol·licitat al Defensor del Poble que insti al Ministeri de l'Interior a condecorar els agents de Policia Nacional que van ser desplaçats a Catalunya per evitar el referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Demanen que se'ls concedeixi l'ingrés en l'Ordre del Mèrit Policial i que es creï un "distintiu de participació" per als agents involucrats en les operacions 'Copérnico' i 'Avispa'.

Per això, el SUP va interposar ahir una "queixa" davant del Defensor del Poble a l'entendre que el Ministeri de l'Interior "incompleix la normativa de concessió de condecoracions i distintius" amb els agents que van ser desplaçats en ambdues operacions policials.

L'esmentat sindicat considera que la feina de la Policia Nacional en aquelles dates, impedint, d'un costat, la celebració de del referèndum, i posteriorment, per investigar la seva organització i les implicacions personals dels qui el van impulsar, "ha estat fonamental per defensar l'ordre constitucional".

Per això, afirmen que el Ministeri de l'Interior "pot i ha" d'iniciar un acte de reconeixement professional mitjançant la proposta d'ingrés en l'Ordre del Mèrit Policial, amb la condecoració que correspongui, els professionals que es van integrar en ambdós dispositius especials.

A més, reclamen la creació d'un distintiu de participació en el dispositiu de seguretat amb motiu de la celebració del referèndum, tal com s'han creat per a altres ocasions d'especial transcendència per a la Nació, com el casament real del actuals Reis d'Espanya.