Més passes en clau de memòria històrica. Els pressupostos espanyols de 2022 inclouran la convocatòria d'un concurs d'idees a escala internacional per habilitar un centre d'interpretació en el Valle de los Caídos. Una mesura que forma part de l'estratègia del govern espanyol per resignificar l'emplaçament després de l'exhumació de les restes del dictador, tot sota l'empara de la nova llei de Memòria Democràtica. 

Així ho ha anunciat aquest dimarts el secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, que ha comparegut davant de la Comissió de Pressupostos del Congrés per explicar a què es destinaran els 11,8 milions d'euros amb els quals comptarà el seu departament per desenvolupar la futura llei de memòria democràtica (que contempla la resignificació del Valle de los Caídos). Gairebé un 60% d'aquesta quantitat està reservada a les exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i del franquisme encara enterrades en fosses comunes.

Exhumacions i identificació de les víctimes 

El secretari d'Estat ha concretat que entre les accions que pretén posar en marxa el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica que lidera Félix Bolaños es troba la de convocar un concurs d'idees a escala internacional per crear a l'emplaçament l'esmentat centre d'interpretació, just dins del recinte del monument.

Martínez també ha assenyalat que s'impulsaran projectes d'investigació sobre l'arquitectura del Valle de los Caídos, en el marc comparat de l'arquitectura totalitària europea, alhora que es continuarà amb el trasllat dels més de 33.000 cadàvers inhumats dins dels seus columbaris des de totes les províncies.  Les intervencions per les exhumacions que siguin factibles també seguiran endavant, amb l'objectiu d'identificar les víctimes enterrades en l'emplaçament i impulsar un "procés didàctic i pedagògic que expliqui el monument en el seu conjunt i el ressituï com a lloc de memòria democràtica, en homenatge i reconeixement a totes les víctimes".

La comissaria de Via Laietana

La compareixença del secretari d'Estat ha comptat amb la intervenció d'altres diputats com Josep Pagès, de Junts per Catalunya, que ha preguntat sobre la inclusió en els pressupostos de nou milions d'euros per la comissaria de Via Laietana quan ja hauria d'estar cedida a la Generalitat. Martínez ha respost que a parer seu la prefectura ja és un "espai de memòria" per les moltes persones que van ser represaliades i torturades al seu interior.

De fet, aquest dimarts hem sabut que les obres de rehabilitació de la comissaria ja han començat, quelcom que allunya el desitjat traspàs de l'edifici. El director general de la policia espanyola, Francisco Pardo Piqueras, ha descartat la petició dels partits independentistes i ha assegurat que el Ministeri de l'Interior no té intenció de cedir la prefectura de Via Laietana perquè s'hi faci un centre d'interpretació de la repressió franquista, tal com demanen tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona. El centre d'interpretació, però, sí que arribarà al Valle de los Caídos.

 

Imatge principal: El Valle de los Caídos / Europa Press