L'exlletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urias, ha conclòs que la suspensió dels presos polítics que són diputats és, clarament, una lesió del seu dret a participació política. Segons Urias, la mesa del Congrés s'equivoca en la interpretació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, ja que, segons l'exlletrat del TC, no és aplicable als presos diputats perquè només era aplicable als càrrecs previs a la interlocutòria de processament, per això Llarena va poder suspendre els diputats presos i exiliats al Parlament.

És per això, segons defensa Urias, que el Suprem creu que "no és d'aplicació la suspensió extraordinària de la llei d'enjudiciament", però el Congrés l'ha aplicat igualment. Urias ha titllat aquests "de bojos", perquè el Congrés ha interpretat una llei penal i el TS ha interpretat el reglament del Congrés. L'exlletrat ha conclòs que "tot val per suspendre aquests diputats", en referència als presos polítics. 

Finalment, Urias assegura que, per una part, el Suprem, "implícitament", diu que l'article 384 no val per suspendre els presos i, per l'altra part, els lletrats del Congrés asseguren que el reglament de la cambra tampoc val per suspendre els presos. El més curiós és que, tot i això, els presos han acabat suspesos, per això Urias assegura que s'ha lesionat el seu dret de participació política.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat