El cantautor Lluís Llach ha explotat davant de les declaracions de l'exministre Juan Alberto Belloch on assegura que l'independentisme català és molt més perillós que el terrorisme d'ETA. Llach ha tret una conclusió sobre Belloch, curta, però directe: "Estan bojos i són perillosos". Després d'una llarga trajectòria a la judicatura i la política, l'exministre de Justícia i Interior en l'època de l'expresident espanyol Félipe González, Juan Alberto Belloch, es jubila de l'ofici de jutge a l'edat de 72 anys i després d'haver estat magistrat durant set anys. L'exministre espanyol també va ser alcalde de Saragossa entre l'any 2003 i el 2015 pel partit socialista. Certament, ha estat testimoni de temps convulsos en un país que, segons ell, té a Catalunya, en termes institucionals, una "situació molt més perillosa que la que provocava el terrorisme d'ETA". I és que, en una entrevista a EFE, ha assegurat, tot citant el seu difunt pare, que "el problema real que hi havia a Espanya no era el País Basc, sinó Catalunya". "Això ho deia el meu pare quan el terrorisme d'ETA estava en plena expansió, i pot ser que el meu pare tingués raó, que és molt més perillosa, en termes institucionals, la situació a Catalunya que la que provocava el terrorisme, que generava i genera dolor, ràbia, indignació, però no qüestiona l'estat de dret", ha asseverat.

Llach més indignat que sorprès, ha titllat a Belloch de boig i perillós, ja que l'exministre ha afirmat amb rotunditat que l'independentisme català, que sempre ha apostat per les vies del diàleg i de la no-violència, és més perillós que l'independentisme basc, que feien atemptats violents per combatre la dictadura franquista i el règim del 78. Encara sobre el terrorisme d'ETA i la situació política a Catalunya, Belloch ha afirmat que la lluita contra el terrorisme sembla "raonablement acabada i guanyada". En canvi, creu que Catalunya "no té aspecte que estigui madur el tema". En aquest sentit, tanmateix, es mostra convençut del fet que, a mitjà termini, els independentistes catalans arribaran a la conclusió que no hi ha absolutament res a fer i que qualsevol Govern d'Espanya mantindrà els mateixos punts de vista, és a dir, no a cap mena de referèndum. "Catalunya encara requereix alguna altra derrota de l'independentisme perquè reaccionin", apunta.

lluis llach tuit

Belloch contra la coalició de govern

Belloch, ja retirat de l'ofici de jutge, ha parlat sobre l'actualitat política. I ho ha fet per criticar l'entesa del PSOE amb Unidas Podemos. Ell, en la línia que han marcat els barons del PSOE, aposta per un pacte de govern amb Ciudadanos, un partit que, segons ell, és de centre. "Val més dependre d'un partit centrista que no pas de l'esquerra o l'extrema esquerra. El govern correcte que hagués millorat les coses era el del PSOE i Ciutadans", ha declarat. Així doncs, l'exministre espanyol es mostra partidari dels governs de centreesquerra.

"Jo crec, per descomptat, en governs de centreesquerra i quan convingui canviar, perquè no s'han fet les coses bé o perquè hi ha cansament, aquí hi ha un govern de centredreta, però mai un govern d'extrema dreta o un d'extrema esquerra". Per a l'exministre d'Interior i Justícia espanyol, formar govern basant-se en partits minoritaris "clarament radicals" és un greu error. "Segurament Pedro Sánchez no tenia cap altra opció, però jo hauria preferit quedar-me a l'oposició a haver de formar govern de la manera que ho ha fet".