El nou govern del Consell per la República ha acordat una declaració política en la seva primera reunió presencial celebrada durant el dia d'avui i ahir a la Catalunya Nord. L'executiu del Consell ha estat clar i concís, en un escrit dividit en cinc punts. La institució gira l'esquena completament a l'estratègia de la taula de diàleg perquè "l’Estat espanyol no està disposat a dialogar ni a negociar cap de les condicions que s’han proposat per resoldre el conflicte", ja que, ha argumentat que "cap dels intents per obrir vies en aquesta direcció no ha significat ni un sol avenç". Tot i això, el CxRep s'ha ofert per esdevenir "l'espai de treball dels partits, entitats i ciutadania".

Tanmateix, el Consell per la República ha marcat un objectiu indispensable: "Cal retornar a les vies que van permetre l’èxit de l’1 d’octubre per tal de culminar el procés d’independència". La declaració política del govern del CxRep ha declarat que vol respectar la Declaració Unilateral d'Independència del 27 d'octubre de 2017, però també vol refer la unitat independentista. "Des de la seva constitució, el Consell per la República ha treballat per mantenir el consens estratègic entre partits i entitats per culminar el procés d’independència. La unitat social, política i institucional ha permès assolir les més elevades cotes en l’exercici del Dret a l’Autodeterminació del poble de Catalunya". A més, la institució ha advertit que les dificultats per assolir l'acord amb els partits i entitats no frenarà l'objectiu principal d'aquest: culminar la independència. "El Consell expressa la determinació a desplegar les seves estructures, el seu pla de govern i la seva capacitat d’acció per bastir el consens fonamental, que és el de la ciutadania", ha argumentat.

comunicat consell república

El govern del Consell

Ahir, el president del Consell per la República, Carles Puigdemont, va presentar l'equip que l'acompanyarà en la nova etapa, després que a començaments del mes de març fos escollit per l'Assemblea de Representants com a president de l'ens. Al costat de Puigdemont, cinc homes i cinc dones que treballaran braç a braç amb el president a l'exili. A l'executiu, s'hi sumen des d'aquest moment els consellers a l'exili Lluís Puig i Toni Comín, el cantant i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach, la secretària segona de la Mesa del Parlament Aurora Madaula, el portaveu de Demòcrates Antoni Castellà, el portaveu de Poble Lliure Guillem Fuster, l'advocada Teresa Vallverdú, la membre d'Òmnium Neus Torbisco, la membre de l'Assemblea de Representants Montserrat Corrons i l'exregidora d'ICV Carme Garcia.

El passat 5 de març d'enguany l'Assemblea de Representants escollia Carles Puigdemont president del Consell per la República, ja no amb un càrrec fundacional sinó orgànic després que la institució republicana hagi culminat el seu procés de desplegament democràtic. Ara, Puigdemont ja ha confeccionat el nou govern que l'acompanyarà durant els pròxims dos anys de legislatura. El lloc per presentar el nou equip ha estat a Ribesaltes, a la Catalunya Nord, des d'on Puigdemont ha detallat quines funcions desplegarà cada membre. El president Puigdemont ha volgut aclarir que fins ara el Consell estava format per persones que representaven entitats i partits, fent de corretja de transmissió entre el Consell i els seus respectius espais, però ara els membres del govern no hi són com a representants de la seva formació: "Els hem demanat que formin part del govern pel què poden aportar a títol personal, per la seva vàlua política, pel seu compromís amb el Consell, per la seva especialització professional", ha detallat Puigdemont, que ha deixat la porta oberta a noves incorporacions en aquest govern que té al davant dos anys de mandat.