L'Assemblea de Representants ha designat aquest matí Carles Puigdemont com a president del Consell per la República. Puigdemont ha estat escollit per 102 vots pel plenari de l'Assemblea, que s'ha reunit a Canet del Rosselló. El segon candidat que s'ha presentat per ocupar aquest càrrec, Joan Ramon Gomà, ha rebut 7 vots, mentre que 9 dels membres de l'Assemblea s'han abstingut. "Assumeixo amb responsabilitat i honor molt gran aquesta responsabilitat que em doneu. No us enganyaré si confesso que em sento molt honorat i amb l'emoció que vaig experimentar quan em van escollir president de la Generalitat", ha assegurat en ser investit.

L'Assemblea s'ha posat en marxa a les 11 del matí. Els candidats han presentat la seva candidatura i els membres de l'Assemblea els han plantejat diferents qüestions, tant els qui eren presents a Canet com de manera telemàtica. Durant la seva intervenció, Puigdemont ha defensat que el Consell canviï la seva relació amb els partits i prengui la iniciativa per avançar en el procés d'independència ​sense esperar que les formacions polítiques arribin a un acord. Més enllà de les seves propostes, una part de les preguntes que se li han plantejat, inclosa la de la consellera Clara Ponsatí, han mostrat la preocupació sobre la forma com la seva condició de president de Junts pot afectar el seu paper al Consell. Puigdemont ha garantit que sempre prioritzarà el país i el Consell per davant de la seva responsabilitat a Junts i ha defugit respondre a les qüestions sobre la gestió d'aquesta formació al Govern de la Generalitat, assegurant que no hi té cap responsabilitat i que la seva compareixença no era en funció del seu paper al partit.

L'Assemblea de Representants del Consell es va constituir el 14 de novembre també a Canet del Rosselló i a mitjans de febrer va aprovar el seu reglament, amb la qual cosa es va posar en marxa la designació del president. El plenari i la votació s'ha fet de manera presencial, però també telemàtica. "Amb el ple d'avui podrem donar per acabada la fase fundacional del Consell per la República. Tanquem una llarga etapa de tres anys i n'obrim una altra", ha explicat el vicepresident d'aquest òrgan, Toni Comín, abans de començar el plenari. Comín, com també ha fet després Puigdemont, ha advertit que el Consell han hagut de superar obstacles immensos, "a dins i a fora i més grans dels que ens esperàvem", per la qual cosa ha advertit que "té alguna cosa de miraculós haver arribat fins aquí".

El primer a exposar el seu programa ha estat el candidat Joan Ramon Gomà i Ayats, que ha assegurat que no tenia al darrere cap partit i ha ironitzat que el càrrec pel qual es presenta és el més perillós del país i el més mal pagat. "Això és una república; no és un mandat vitalici amb un monarca i, per tant, és lògic que al cap dels anys hi torni a haver una votació", ha argumentat Gomà quan se li ha preguntat perquè s'ha d'escollir un president si ja hi ha un "president legítim" que va ser destituït pel 155. La presidenta de l'Assemblea, Ona Curto, ha obert la sessió amb un missatge de no a la guerra i amb un avís que ha dirigit al nou president que estaven a punt d'escollir: “No tenim por i no ens farem enrere”. I després de l'elecció, Puigdemont ha publicat un vídeo agraïnt el suport que ha rebut.