La plaça de Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert aquest dimecres a la tarda per donar suport a Valtonyc. A poques hores que expiri el termini del cantant de rap mallorquí per entrar a presó, després de ser condemnat per enaltiment del terrorisme, desenes de persones s'han concentrat al centre de la capital catalana per defensar la llibertat de l'artista, que en els últims dies ha decidit fer les maletes i buscar refugi a l'estranger.

La manifestació ha estat convocada per la plataforma No Callarem, que aplega diversos col·lectius i entitats en defensa del dret a la llibertat d’expressió com a dret fonamental. Va ser fundada el març del 2017, davant els retrocessos en llibertats de l’Estat espanyol. Desenes de barcelonins han respost a la crida, amb proclames en defensa de la llibertat d’expressió. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i l’impulsor de les primàries independentistes a Barcelona, Jordi Graupera, s’hi han acostat a donar suport.

El protagonista de la concentració, però, ha estat un altaveu que s’ha col·locat al centre de la plaça, des d’on han sonat cançons del raper mallorquí. Els concentrats l'han envoltat en un cercle cercle aplaudint. També s’han cremat fotografies del rei Felip VI.

fotos rei crema concentracio valtonyc - sergi alcazar

Els organitzadors no han volgut confirmar ni desmentir el seu exili, argumentant que l’única informació que tenen és la dels mitjans de confirmació. No obstant, allà on sigui, han volgut enviar-li tot el seu suport “perquè pugui tornar”. Un dels portaveus de la plataforma, Andrés García, ha denunciat que una persona no pot anar a la presó per una cançó. “Defensar la llibertat de Valtonyc és defensar la nostra llibertat”, ha defensat García.

En aquest sentit, en un manifest que s’ha llegit, el grup de suport responsabilitza el PP de la situació de Valtonyc, i assenyala concretament la reforma del Codi Penal del 2015, que va modificar el delicte de terrorisme. També la Llei Mordaça. S’han mencionant altres casos com el del llibre ‘Fariña’ o els titellaires. “No callarem, perquè demà pots ser tu”, conclou el text.

En acabar la concentració de Sant Jaume, gran part dels manifestants s'han dirigit cap a la Via Laietana, avinguda que han tallat al trànsit. Allà han realitzat sobre l'asfalt pintades a favor de l'alliberament dels presos polítics i han cremat més retrats del Rei.

concentracio valtonyc - sergi alcazar

Com ha avançat El Nacional, el raper ha decidit marxar a l’exili per instal·lar-se, amb tota probabilitat, a Suïssa o Bèlgica. Valtonyc està condemnat pel Tribunal Suprem a tres anys i mig de presó per la lletra de les seves cançons pels delictes d'enaltiment de terrorisme i humiliació a les víctimes, injuries al rei Joan Carles I i amenaces a Jorge Campos del partit Actúa Balears. Demà se li acabava el termini per presentar-se a una presó. Podia triar la que volgués d'arreu de territori espanyol.