La Diada d'enguany ha estat un punt d'inflexió que ha fet agafar embranzida a l'obertura d'una "nova etapa". Així ho consideren els comuns després de la mobilització d'aquest dilluns de l'independentisme per l'11 de setembre, perquè a parer d'ells s'ha constatat que l'Assemblea Nacional Catalana "sembla que no estigui per tirar coets". Des d'aquesta perspectiva, el portaveu de la formació al Parlament, David Cid, ha afirmat que, amb la jornada de la Diada, s'ha "demostrat que la majoria dels catalans volen obrir un nou temps amb la voluntat d'avançar en acords, posar fi a la desjudicialització i assolir noves conquestes". Cid ha afegit que això ho complementen els resultats de les darreres eleccions generals, on els votants van "expressar" aquesta voluntat fent que les forces que donen suport al govern espanyol tinguessin un "excel·lent resultat".

En aquesta línia, el diputat dels comuns ha volgut subratllar les declaracions d'aquest dimarts del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en què ha apuntat que una declaració unilateral d'independència "no serviria per a res" sense reconeixement internacional. David Cid ha celebrat que el republicà "ja digui en públic i en veu alta allò que es deia en privat i veu baixa, que és que la via unilateral no té recorregut ni té cap sentit". El parlamentari ha reiterat que ells, sota el paraigua de Sumar, es van presentar el 23-J amb "una proposta de negociació i acord per seguir avançant", que ha estat avalada "majoritàriament" per la ciutadania. A més, Cid ha fet bandera de la "construcció plurinacional" de l'Estat fent èmfasi en el fet que la setmana que ve ja s'aprovarà la reforma del reglament del Congrés que permetrà parlar en català, eusquera i gallec; així com que es defensi l'oficialitat de la llengua catalana en el marc de la Unió Europea.

La carpeta de l'amnistia: "No és una qüestió de calendari, sinó de compromís"

Preguntat per una de les condicions que Junts per Catalunya ha posat al damunt de la taula, que és que la llei d'amnistia es tramiti abans de la investidura de Pedro Sánchez, David Cid ha volgut restar importància al fet d'aixecar una mica el peu de l'accelerador en aquesta qüestió. Per als comuns, "no és tan rellevant el calendari, sinó el compromís i les confiances". Cid ha sostingut que la trobada que el passat dilluns van mantenir al Parlament Europeu el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, és un exemple que il·lustra que des de Sumar són "gent de paraula" i que si hi ha un "acord per una llei que permeti la desjudicialització" —sense fer referència al terme amnistia—, es farà. En aquest marc, els comuns veuen la possibilitat de fer un "salt endavant molt important" si es posa fi a la judicialització de la política i elogien la figura de Jaume Asens: "Els indults o la reforma del Codi Penal tampoc eren propostes del PSOE o del PSC, i finalment la via Asens va tirar endavant".

Sobre el fet que ara els comuns sí que vulguin tenir reunions amb Junts per Catalunya i que siguin socis per a una investidura de Sánchez, David Cid ha remarcat que tenen un "model de país molt diferent" al dels juntaires i al del PNB, però davant "el que hi ha davant", que és el PP i Vox, "no hi ha mitges tintes". "No es pot donar una segona oportunitat als qui volen incendiar Catalunya", ha destacat.

Les tres oportunitats del Govern per demostrar si té sentit acabar la legislatura

Amb el curs polític ja en marxa, i amb el debat de política general programat per a finals de mes, els comuns s'han volgut mostrar contundents amb el Govern i els han alertat que tenen "tres oportunitats" per poder "demostrar que té sentit acabar la legislatura". De fet, concreten que això s'ha de poder constatar en els pròxims tres mesos, i els tres punts giren al voltant del debat de política general, l'execució de l'acord de pressupostos de 2023 —són especialment crítics amb la lentitud en què s'està fent, des de la seva perspectiva— i la capacitat i voluntat d'intentar bastir un nou acord per als comptes de 2024. "Cal un Govern que governi, que deixi enrere les excuses i tingui capacitat de lideratge", ha reblat David Cid.

Els comuns retreuen a Pere Aragonès que donés per "perdudes" les eleccions generals i li exigeixen "ambició" per "liderar els reptes en educació, sanitat pública, renovables i polítiques d'habitatge". També els sorprèn que, ara com ara, el Govern "no hagi fet cap pas" per parlar amb els comuns sobre un acord de pressupostos per a l'any que ve: "És la llei més important que ha de fer el Govern i, si no la volen fer, vol dir que no volen seguir governant".