El president a l'exili, Carles Puigdemont, valora la reunió que ha mantingut aquest migdia al Parlament Europeu amb la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, com un èxit que trenca l'ostracisme a què l'havia condemnat la política espanyola, alhora que subratlla l'excepcionalitat que fins ara ha representat la falta de diàleg. A través d'una piulada, el líder independentista ha situat la cita de gairebé tres hores amb Díaz en "la normalitat democràtica de la Unió Europea". "Dialogar i mantenir relacions polítiques entre formacions de diferents ideologies no hauria de ser cap sorpresa ni cap excepcionalitat", adverteix.

Aquest ha estat el primer cop que un membre del govern espanyol es reuneix públicament amb Puigdemont des que l'octubre del 2017 va emprendre el camí de l'exili. Fins ara, els contactes amb membres del govern de Pedro Sánchez que s'havien conegut es limitaven a les converses amb l'exvicepresident Pablo Iglesias.

Solucions democràtiques

En acabar la trobada, a primera hora de la tarda, Sumar ha fet pública una nota conjunta de les dues formacions en què expressa l'aposta d'aquest partit per "explorar totes les solucions democràtiques". També Junts ha difós el comunicat on s'expressa "la profunda convicció que la política ha de fer-se des del diàleg i els principis democràtics" i s'aposta per explorar totes les solucions democràtiques. Segons aquest text, "la reunió ha estat fructífera i permet establir una relació normalitzada i estable" entre Junts i Sumar. "Compartim la profunda convicció que els problemes polítics han de tornar a la via política, per trobar solucions basades en el diàleg. La democràcia consisteix en el diàleg entre posicions diferents", conclou.

Per la seva banda, Puigdemont ha exposat el seu parer a través del seu compte de Twitter.

També la vicepresidenta espanyola ha celebrat la reunió a través de les xarxes, on reitera el seu compromís amb el diàleg, "per impulsar els avenços socials i per caminar cap a un país plurinacional on la política sigui el centre de les solucions".

A la reunió, que ha durat gairebé tres hores, hi han participat també l'eurodiputat de Junts Toni Comín i el dirigent de Sumar Jaume Asens, que manté una relació d'amistat amb els polítics exiliats. Díaz es va desplaçar ahir al vespre a la capital belga per poder participar en la reunió.