Les negociacions per la investidura han marcat un standby en la reivindicació al carrer d'aquesta Diada. L'independentisme es manté amatent a les converses que els partits sobiranistes aborden al Congrés per decidir si voten la investidura del nou president espanyol o aboquen a una repetició de les eleccions. Sense rebaixar la pressió, però encuriosits per conèixer el desllorigador d'unes negociacions que han atorgat al president a l'exili, Carles Puigdemont, un sorprenent protagonisme. En aquest context, les entitats i els partits han intentat evitar la imatge de divisió interna, malgrat que al Fossar de les Moreres s'han tornat a repetir els xiulets contra ERC i a la manifestació de la tarda s'han sentit de nou els crits de "Govern dimissió". De nou ha estat la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, amb la seva aposta per una llista cívica i la crida d'"independència o eleccions" qui ha trencat el to dominant de les intervencions.

La conferència que Puigdemont va pronunciar dimarts passat a Brussel·les assenyalant l'amnistia com una condició imprescindible per dialogar sobre la investidura i l'atenció que ha provocat a l'Estat s'ha convertit en el pròleg de la Diada i n'ha marcat el desenvolupament. El president a l'exili ha intervingut aquest dilluns, a través d'un àudio, en un acte al Fossar de les Moreres. Hi ha reivindicat la necessitat de defensar la nació i no ha fet cap referència a les negociacions a l'Estat. Però al carrer, els crits de suport a Puigdemont s'han repetit al llarg de tota la jornada com en les convocatòries anteriors. 

També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat present als actes de la jornada. Ha hagut de substituir el president d'ERC, Oriol Junqueras, en els actes del partit després que aquest ha explicat que havia donat un positiu en Còvid. El president ha acudit també a l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova on l'any passat la delegació d'ERC va haver d'encaixar xiulets i protestes del públic i ha participat en la manifestació de la tarda convocada per l'ANC, després que l'any passat no va acudir-hi enmig d'un enfrontament d'Esquerra amb l'entitat. Aquest cop, però, el president s'ha estalviat els xiulets només s'han registrat protestes contra la delegació republicana la nit de diumenge al Fossar de les Moreres.

Manifestació

També la manifestació de la tarda s'ha desenvolupat plàcidament. La convocatòria ha aplegat 800.000 participants, segons l'ANC i 115.000, segons la Guàrdia Urbana. Després de les tensions que van presidir la Diada de l'any passat, divendres Òmnium, el Consell de la República, l'Assemblea Nacional Catalana, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la Intersindical van signar el Pacte Nacional pel Moviment Civil per la Independència, que havia d'oferir una imatge d'unitat entre les entitats independentistes.

Aquest ha estat un dels fils argumentals dels parlaments que s'han escoltat a la tarda a l'acte polític posterior a la manifestació. El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha defensat aquesta iniciativa advertint que "l'única cosa que pot fer por a l'Estat i pot empènyer els partits independentistes és la cohesió de l'independentisme", mentre que en nom del Consell de la República ha estat Lluís Llach qui ha advertit que la desunió debilita l'independentisme. "Sabem la importància del dia a dia i el mentrestant, però no és admissible que les lluites polítiques ens facin perdre la viabilitat del nostre futur com a país", ha advertit. També el president de l'AMI, Jordi Gaseni, ha subratllat la importància d'aquest pacte nacional signat divendres i ha assegurat que "és una bona eina".

Això no obstant, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, tot i celebrar la unitat de les entitats, ha carregat directament contra els partits i ha defensat la llista cívica que impulsa l'Assemblea. Feliu ha reclamat que qualsevol acord a l'Estat ha de ser "independència o res" i que el Parlament ha de comprometre's amb l'1-O o, en cas contrari, el Govern ha de convocar eleccions. "Qualsevol cosa que no sigui així rebaixa els mínims democràtics i fa un blanqueig de l'estat espanyol davant Europa", ha advertit Feliu, que ha exigit que si els partits no s'atreveixen a fer-ho han de deixar pas a altra gent convocant eleccions. Des del públic s'ha respost a l'apel·lació de Feliu corejant el lema de "Govern dimissió". Ha estat l'únic moment de l'acte en què aquest crit s'ha imposat.