Més reaccions al discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ahir a la tarda va demanar recosir la unitat i obligar l'Estat a moure's, i on va incloure entre altres qüestions que l'Estat retiri les causes contra Carles Puigdemont i la resta de polítics exiliats. Si entre l'independentisme han criticat el discurs per seguir apuntalant el diàleg sense concretar alternatives en el cas que fracassi, els comuns han instat Aragonès a escollir entre diàleg o seguir l'estratègia de Junts per Catalunya i també escollir entre "tirar endavant transformacions o seguir amb macroprojectes fracassats". És així com Jéssica Albiach ha exigit valentia a Aragonès i li ha demanat deixar de mirar cap a Junts.

En una roda de premsa des del faristol del Parlament Albiach ha assegurat que del discurs d'Aragonès n'extreuen que és "la constatació d'un any perdut", i ha lamentat que mentre esperaven un discurs de balanç d'un any, consideren que no hi va haver cap referència a l'acció de Govern ni cap autocrítica. A més, Albiach s'ha sumat a la valoració del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que ha dit que calen fets i no paraules: "Avui estem davant d'un Executiu que només ha estat capaç d'aprovar una sola llei com la de la ciència, i que aposta per projectes fracassats com el Hard Rock", ha sentenciat Albiach, que ha destacat que "l'únic avenç substantiu" van ser els pressupostos catalans, en una aprovació on els comuns van participar facilitant-la.

 

La segona constatació de l’acte d’ahir, ha dit Albiach, és que el discurs del president Aragonès no va convèncer a ningú: “No ha convençut a la CUP, que no es va ni presentar a la conferència; no ha convençut als seus socis de Junts, que avui s’han abonat a fer-li retrets i, per descomptat, no ens ha convençut a nosaltres perquè el canvi de rumb que demanàvem no s’ha produït”, ha sentenciat.

"Va parlar de consensos, i jo li vull dir que els consensos no es decreten, es construeixen", ha seguit Albiach, que ha recriminat a Aragonès no haver parlat sobre el sistema de finançament de Catalunya, que està "caducat". És per això que Albiach ha instat Aragonès a reunir les forces parlamentàries per constituir una comissió d’estudi al Parlament que permeti negociar amb més força un nou model de finançament per Catalunya.

Matí de reaccions

Tot plegat arriba després d'un matí de reaccions al discurs d'Aragonès. Carles Puigdemont ha demanat a Aragonès "respecte per l'estratègia política de l'exili", el secretari general de Junts Jordi Sànchez ha lamentat que un any després de les eleccions Catalunya no compta amb un "lideratge fort", la diputada de la CUP Dolors Sabater ha reclamat que el Govern deixi d'apostar per la taula de diàleg, i finalment l'Assemblea Nacional Catalana​ ha acusat Aragonès d'haver desprestigiat en el seu discurs el mandat de l'1 d'Octubre.