Carles Puigdemont ja ha reaccionat a la conferència de Pere Aragonès amb motiu del primer aniversari de les eleccions del 14-F, on va demanar a l'independentisme recosir la unitat i va parlar també dels indults, no com una solució sinó com una primera passa en la resolució del conflicte. A més, va reclamar propostes a l'Estat per avançar en la negociació, entre les quals, la retirada de les causes contra Puigdemont i la resta de polítics exiliats, seguint en la línia del que va dictaminar el Consell d'Europa el passat mes de juny. Ara, el president Puigdemont ha escrit una piulada en què ha demanat a Aragonès "respecte per l'estratègia política de l'exili", recordant un article en què es mostrava molt contundent en aquest sentit. 

tuit puigdemontTuit Carles Puigdemont 

Concretament, es tracta d'un article publicat el 14 d'octubre al diari El Punt Avui, on el president a l'exili recordava que havia estat molt respectuós amb totes les estratègies de defensa per les quals han optat els diferents polítics independentistes i també demanava "el mateix respecte per als que compartim la lluita de l'exili". Llavors, Puigdemont escrivia: "Demano que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem. Quatre anys d'exili ens han refermat en la idea que la solució entre Catalunya i Espanya és política i és col·lectiva, que no hi ha sortides personals ni solucions a mida de ningú". Tot plegat, contrasta amb les paraules que va pronunciar ahir el president Aragonès, quan va assegurar que reclamaria a l'Estat la retirada de les causes contra ells i la resta d'independentistes a l'exili. 

En el mateix article, publicat fa quatre mesos, Puigdemont ja demanava respecte al Govern de Catalunya, "el meu govern", "per si ha tingut o té la temptació d'incloure aquesta 'sortida personal' en les converses que manté amb l'estat espanyol. Ni busquem cap indult anticipat ni creiem que aquesta opció aporti cap solució al conflicte, i per descomptat no pas a les més de mil persones afectades per la repressió". Ara, sembla que Aragonès ha ignorat aquesta explícita petició del president de Junts sobre la seva voluntat i la de l'exili, quan demanava: "Que la meva situació personal no formi part de cap agenda de l'anomenada taula de diàleg acordada per ERC i el govern espanyol ni de cap conversa bilateral", tal com avui ha volgut recordar. 

Crítiques de Jordi Sànchez 

Avui, en la crítica que ha fet del discurs d'Aragonès Jordi Sànchez, el secretari general de Junts ja ha lamentat que el president Aragonès hagi "barrejat taula de diàleg i exili", just el que havia demanat Puigdemont que no es fes. A més, s'ha mostrat "sorprès" per les declaracions d'Aragonès sobre els indults. "Ha dit que havien estat la primera prova del diàleg amb l'Estat", ha destacat Sànchez, que creu que Esquerra Republicana hauria de donar explicacions, ja que a ell no li consta que la mesura de gràcia fos fruit d'una negociació política. 

Per altra banda, també ha denunciat que el president Aragonès no fes una referència explícita a la feina del president Puigdemont en el seu discurs, ni tampoc al president Mas, perquè "la força de l'independentisme va créixer entre 2012 i 2017", època en què tots dos van tenir un paper fonamental.