Després de la derrota d'aquest dimarts de la proposta de resolució que demanava reprovar el rei Felip VI i l'abolició de la monarquia, per la pèrdua de la majoria independentista, els comuns ho tornen a posar el debat sobre la taula i donen una nova possibilitat a la cambra d'aprovar-ho.

El grup liderat per Jèssica Albiach ha presentat una nova proposta de resolució que aposta per "l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia" i la "reprovació del Rei Felip VI pel seu discurs vers Catalunya, dels actes repressius contra la ciutadania i condemna les amenaces amb l’aplicació del 155 i la il·legalització de partits". 

Els comuns van votar en contra de la proposta de resolució sobre la mateixa qüestió que havia presentat JxCat en el marc del debat de política, una acció que ha estat molt criticada, perquè dins el text hi havia un punt que expressava la “voluntat de seguir el camí democràticament marcat per la voluntat de la majoria dels catalans per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”.

Fonts dels comuns van explicar després del ple que l'havien rebutjat per aquest punt, ja que no es podien votar per separat els dos punts. A més, van afegir que si hagués anat només sobre el Rei i la monarquia, segurament hi haurien votat a favor. Finament, han acabat presentant una proposta de resolució per mostrar que en aquest punt sí que hi estaven a favor i donar l'oportunitat al Parlament a aprovar-ho. JxCat, ERc i la CUP hi van votar a favor.

 

Els comuns també han presentat quatre propostes més en les que aposten pel diàleg polític i els grans consensos "deixant de banda la gesticulació i el simbolisme", demanen una millora del finançament per a polítiques socials, reclamen el reconeixement del món local com a garant de la cohesió social i aposten per la lluita contra la ultradreta feixista i racista.

Aquestes propostes de resolució seran sotmeses a votació demà dijous.