El Parlament no ha pogut reprovar el rei Felip VI i exigir l'abolició de la monarquia. De la mateixa manera que en altres propostes de resolució, la votació ha quedat empatada, cosa que ha fet que no prosperés. Els vots a favor de JxCatERC i la CUP han estat insuficients davant el vot contrari dels comuns i l'absència de Carles Puigdemont i els presos de JxCat.

En aquests moments, la majoria independentista té cinc vots menys, 70 en lloc de 65. Aquests vots són els de Carles Puigdemont i els presos de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, així com  el conseller i diputat d’ERC, Toni Comín, que no té delegat el vot des de Bèlgica.

Concretament, el text sotmès a votació “condemna l'aval i l'arenga que, en aquell discurs, va oferir a la violència policial contra les catalanes i els catalans que volien exercir el seu dret de vot i que van ser víctimes d'aquella violència intolerable”. Aquell discurs, continua, “justificava i encoratjava a aplicar una repressió sense precedents que havia de produir-se de manera coordinada pels diversos poders de l’Estat”.

Davant de tot això, la resolució recordava que l’àmplia majoria de la societat catalana és contrària a la institució de la monarquia i per això n'exigia l'abolició.

La mateixa resolució constatava la “persecució per motius polítics de centenars de persones” i deplorava que “aquests processos polítics no respecten les més elementals garanties judicials i democràtiques”. També manifestava la “voluntat de seguir el camí democràticament marcat per la voluntat de la majoria dels catalans per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”.

Fonts dels comuns han fet referència justament a aquest últim punt per a rebutjar-la, ja que no es podien votar els punts per separat. Han afegit que, si hagués anat només sobre el rei i la monarquia, segurament hi haurien votat a favor.