L’ultimàtum de Quim Torra a Pedro Sánchez, d’un mes per a negociar un referèndum acordat, és una “improvisació”. Així ho ha volgut advertir la presidenta de Catalunya en Comú-Podem, Jèssica Albiach, durant la seva intervenció en el debat de política general aquest dimecres. “Ara ho volen arreglar guanyant un mes de temps, però en 30 dies és impossible negociar un referèndum”, ha alertat. I ha insistit: “Això portarà més frustració i en un mes estarem pitjor”.

“El gran titular és que va amenaçar Pedro Sánchez amb inestabilitat”, ha sintetitzat Jèssica Albiach, que ha lamentat que és una “nova versió del tenim pressa”. Ha descrit el Govern com a “perdut, que no sap on va i improvisa”, i que acaba fixant “terminis impossibles” com el del novembre.

Enfront tot això, la dirigent dels comuns ha insistit en la seva proposta de resolució: un “pacte de claredat” que acordi al Parlament els termes d’un referèndum. “Cal reconstruir els consensos” que van trencar-se el 27-O, ha sostingut. “Primer treballem aquí i després anem a negociar amb l’Estat”, ha instat. Ha ofert el seu grup al Congrés com a "primera força catalana" a la cambra espanyola.

Albiach ha demanat “honestedat” i propostes clares a l’independentisme, i no generar falses esperances. “De vostè depèn quedar-se amb el 47% o si vol governar un bloc històric pels drets i les llibertats dels catalans”, ha interpel·lat.

Per altra banda, la líder dels comuns al Parlament també s’ha referit a la situació dels presos polítics i exiliats, i ha denunciat que no hi ha rebel·lió ni sedició. “No hi haurà solució política al conflicte sense que estiguin al carrer”, ha advertit.

En aquest sentit, li ha preguntat al president Torra quina “estratègia” té en cas de sentències condemnatòries. “Convocar eleccions? És tot el que poden oferir?”, l’ha interrogat.