Els comuns volen que el Parlament assoleixi aquesta legislatura un acord sobre els termes d'un referèndum. Així ho demanaran en la proposta de resolució que presentaran en el marc del debat de política general que ha arrencat aquest dimarts. Sota el títol "sobre un pacte de claredat", Catalunya en Comú Podem emplaça la cambra a negociar el procediment, la pregunta, les condicions i la interpretació del resultat.

La proposta de resolució, que consta d'un sol punt, insta el Parlament a "ratificar que la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya és la millor solució per a resoldre el conflicte democràtic existent al nostre país".

És en aquest sentit que els comuns emplacen la cambra a "assolir, dins d'aquesta legislatura, un acord entre l'àmplia majoria de forces polítiques de Catalunya sobre aquest referèndum en el que, com a mínim, es determini el procediment, la pregunta, les condicions per a dur-lo a terme i la interpretació del seu resultat".

“Ja sabem com va acabar el tenim pressa

En aquesta línia ha anat també la valoració que els comuns han fet del discurs del president Quim Torra. “L’hem escoltat dir coses diferents durant els últims mesos”, ha lamentat el portaveu Joan Josep Nuet. En aquest sentit, ha advertit: “No esperàvem una nova versió d’aquell tenim pressa. Ja sabem com va acabar el tenim pressa”.

“Fer un nou emplaçament és posar-se una nova fita temporal que és un error profunda”, ha advertit Nuet. És per això que ha cridat a teixir abans una aliança per l’execució del dret a l’autodeterminació. “El mes de novembre encara no tindrem aquest acord amb l’Estat espanyol”, ha indicat.

El dirigent dels comuns s’ha dirigit també al president espanyol Pedro Sánchez. “Ara que el president Sánchez ha visitat el Quebec, li recomanem que doni suport a la via quebequesa”, ha dit.