Catalunya Sí Que es Pot estudia proposar que la disposició addicional 31 dels pressupostos, que recull el compromís del Govern d’habilitar les partides per al referèndum “en el moment que es convoqui”, es refereixi explícitament a la convocatòria d’un referèndum pactat, segons han assegurat fonts del grup a El Nacional. Així, els comptes tindrien un fons reservat que es faria servir en cas de celebrar-se un referèndum pactat amb l’Estat.

El Consell de Garanties Estatutàries, un òrgan de caràcter no vinculant depenent del Parlament, va declarar divendres inconstitucional la disposició addicional 31 però va reconèixer que les partides sobre processos i consultes populars s’atenen a la legalitat. És en aquest punt on es podria emparar la proposta dels comuns.

El president Carles Puigdemont va assegurar que la realització de consultes populars no és contrària a la Constitució i, per aquest motiu, el seu finançament “està perfectament avalat”. Així ho va considerar també la CUP, que va recordar que la celebració del referèndum estaria legitimada per la demanda popular i el mandat del Parlament. L’oposició, per la seva banda, es va mostrar contrària a la determinació del Govern i va remarcar que la partida dels pressupostos destinada al referèndum és “il·legal”.