Els comuns han reaccionat irònicament amb el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, després que aquest hagi celebrat l'acord de pressupostos. "Celebrem que el vicepresident hagi sortit de l'ambigüitat i defensi que els pressupostos de la Generalitat, pactats amb els comuns, són bons", ha dit el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, després que Puigneró, per la seva banda, hagi donat la benvinguda als comuns a uns comptes "de Junts".

En el que ha estat un intercanvi de retrets irònics, Mena s'ha vantat que la seva formació continuarà treballant amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que és amb qui ha tancat "la majoria d'acords", segons ha dit. Mena també ha donat per fet que aquesta setmana el Parlament tramitarà la proposició de llei de barris verds dels comuns, encata que no ha dit amb quins suports compta. "Indica que es va per bon camí", ha dit tot i que veu "marge de millora".

 

El portaveu dels comuns també ha aprofitat per carregar contra Junts, a qui ha acusat de "bloquejar" els comptes de l'Estat, de l'Ajuntament i els mateixos de la mateixa Generalitat. "Les incoherències de Junts no ens deixen de sorprendre", ha dit afegint que si fos per la formació de Carles Puigdemont no hi hauria pressupostos a cap de les tres administracions.

La llei blinda la immersió

Pel que fa a la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió, Mena ha instat al govern espanyol -del qual la seva formació en forma part- a aplicar l'actual llei Lomloe que blinda la immersió perquè, segons ha afirmat, diu que són les "administracions competents" les que "han de regular el règim lingüístic" i ha recordat que a Catalunya hi ha en vigor la Llei d'Educació de Catalunya.

Així doncs, segons el portaveu de Catalunya en Comú, l'actual llei espanyola d'educació -aprovada per la majoria d'investidura de Pedro Sánchez- invalida la sentència del Suprem ja que aquesta fa referència a una llei anterior, la coneguda com a llei Wert -aprovada pel govern del PP. Preguntat per l'actitud del govern espanyol, ha dit que "no té cap dubte que qualsevol ministra de l'Executiu espanyol vol que es compleixi la llei aprovada al Congrés".

Preguntat per si el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha d'anar a la conferència de presidents autonòmics, Mena ha respost que Catalunya ha d'estar representada "sempre" en totes les taules de negociació i que "no es pot deixar la cadira buida".

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, a la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: Catalunya en Comú