La disputada negociació pels pressupostos de la Generalitat ha deixat la majoria independentista del 52% "tocada", segons ha reconegut el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, en una entrevista a TV3. El suport dels comuns als comptes ha estat clau i aquest dilluns la seva líder Jèssica Albiach celebrava el seu paper d’indispensables per al Govern. En resposta a aquesta predicció Puigneró ha dit: "Benvinguts els comuns als pressupostos de Junts". 

"Els han fet Junts i els comuns s'hi han sumat. Nosaltres no podem discriminar qui vol aprovar els pressupostos que tenen la marca de Junts per Catalunya", ha exposat Puigneró. El vicepresident, però, ha reconegut que en els comuns hi veu més un suport puntual, i no el canvi de paradigma que augura Albiach. 

Puigneró també ha respost al retret comú que va esgrimir la CUP en contra d'aquests pressupostos: són autonomistes. "Fins que no tinguem la independència tots els pressupostos seran autonomistes", ha resumit taxativament el conseller, qui a continuació ha expressat el seu desig que no fos aquest el context. "Un país necessita pressupostos i des del Govern s'ha fet una de les millors propostes dels darrers anys", ha assegurat.

L'acord en peu 

La negociació dels pressupostos ha passat factura i Puigneró no ho amaga. Considera que la majoria del 52% està tocada, però també creu que no li correspon a la seva formació donar explicacions. "Qui va fer un acord amb la CUP va ser ERC i el president Aragonès, en aquest sentit és feina seva informar de com està l’acord", ha sentenciat. 

Tot i això, ha exposat que la intenció del Govern és continuar treballant per complir l'acord que el va fer possible. 

Més enllà de la relació amb els socis externs, Puigneró ha respost preguntes sobre la relació entre els dos partits que conformen el Govern. "La salut del Govern és bona. Tinc bona sintonia amb el president Aragonès", ha explicat. El vicepresident ha aprofitat per recordar que no s'han d'idealitzar els governs de coalició, els quals no acostumen a ser una bassa d'oli. "En comparació amb el govern espanyol, nosaltres sí que som una bassa d'oli", ha puntualitzat. 

Problemes amb les descàrregues repetides del certificat covid

El conseller Puigneró ha hagut d'afrontar un dels problemes que han protagonitzat l'actualitat els darrers dies: les llargues cues digitals que s'han format per aconseguir-lo. L'imaginari col·lectiu podria conduir-nos a suposar que la majoria dels integrants d'aquestes cues són ciutadans que no han descarregat el certificat fins ara, però el vicepresident ha aclarit que molts d'aquests tornaven a descarregar el certificat perquè l'havien perdut. 

 "No esperàvem que tanta gent se'l tornés a descarregar", ha reconegut Puigneró, qui ha demanat que els ciutadans tinguin més cura amb aquest document. Si bé, la majoria dels qui descarreguen més d'una vegada el document no ho fan en sèrie i ha exposat un cas extrem: un ciutadà que l'ha descarregat més de 200 vegades. 

 

Imatge principal: El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, durant una intervenció al Parlament de Catalunya / Sergi Alcàzar