Deu mesos després que la Mesa del Parlament suspengués Laura Borràs com a presidenta de la cambra catalana, aquest dijous el mateix òrgan li ha retirat l'escó. I, per tant, en el ple convocat el pròxim divendres 9 de juny, s'haurà de triar una nova presidència de la cambra catalana, que des del mes de juliol està en una situació d'interinatge. Minuts més tard que la Mesa anunciés la seva decisió, el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha anunciat que el seu partit proposarà el diputat Joan Carles Gallego com a nou president. Segons ha defensat aquest és un nom que pot generar consens entre els partits progressistes que estan representats a la cambra catalana. "Ha arribat el moment de passar pàgina i de deixar de tenir una persona condemnada per corrupció com a presidenta", ha reiterat Cid. 

Cid adverteix que s'haurà de triar entre un candidat de progrés i un de Junts

Segons el portaveu dels comuns a la cambra catalana, "la presidència del Parlament no pot ser de Junts per Catalunya per designi diví", i per això ha considerat que cal trobar noves solucions, com Joan Carles Gallego. "No té cap sentit que un Parlament amb majoria progressista tingui una presidència de Junts", ha exclamat Cid, assegurant que el diputat del seu grup parlamentari "és progressista i pot ser de consens". En aquest sentit, ha emplaçat directament a PSC, ERC i la CUP, a qui els ha advertit que hauran d'escollir entre el nou nom que proposi Junts i un candidat de progrés, recordant-los que "Junts ha demostrat que utilitza la presidència en benefici propi". 

Tot i que Cid ha assegurat que el seu partit continua amatent a trobar un altre candidat de consens, ara ha posat sobre la taula una proposta concreta que caldrà debatre amb la resta de partits. De moment, el seu candidat pel Ple convocat per divendres vinent serà Joan Carles Gallego, exsecretari general de Comissions Obreres a Catalunya i número 2 de les llistes del partit en les eleccions del febrer del 2021. 

Els comuns han demanat reiteradament un president progressista

El passat mes d'abril, els comuns ja es van pronunciar en la mateixa línia, instant ERC i la CUP a "no tornar a regalar" la presidència del Parlament a Junts "de manera arbitrària i gratuïta". Llavors, Cid ja lamentava que mai no s'hauria d'haver arribat fins a aquell punt i reclamava la dimissió de Borràs, setmanes després d'haver estat condemnada pel TSJC. Ja en aquell moment, Cid demanava a les forces d'esquerra que hi ha al Parlament dialogar i apostar per un candidat progressista: "Ens hem d'asseure i buscar un nom que generi consensos". Aquestes reunions no es van produir i ara el mateix Cid ha posat damunt la taula el nom de Gallego, tot i que no s'ha tancat a escoltar d'altres propostes.