Conscients que ja són moltes les vegades que els pressupostos espanyols no s'han acabat executant al 100% a Catalunya, els comuns han proposat crear una comissió de seguiment que depengui de la taula bilateral i que controli que les partides s'acabin efectuant. "Els pressupostos s'han de complir i les partides s'han d'executar", ha afirmat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dilluns.

Amb aquest moviment, els comuns volen convèncer els partits independentistes, sobretot ERC i Junts, que ja han expressat el seu escepticisme amb els comptes. De fet, els republicans han anat dient que estan més a prop del 'No' que del 'Sí' i el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, va alertar la setmana passada que s'ha d'arribar a un acord per la llei audiovisual abans d'aprovar els comptes.

 

Reforma Laboral

Per altra banda, Mena ha promès que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, complirà el seu compromís de derogar la Reforma Laboral del PP i ha reivindicat que, tot i la correlació de forces al si de la Moncloa, "som els que fem que les coses acabin passant". "Aquesta reforma del PP va empobrir el conjunt de treballadors i treballadores de l'Estat i ha tingut efectes corrosius sobre el mercat laboral, creant més precarietat laboral", ha explicat.

Mena també ha denunciat que la reforma ha promogut "l'abaratiment de l'acomiadament de treballadors" i, per aquest motiu, ha afirmat que és un "deure moral i un imperatiu democràtic derogar-la". "Estem convençuts que el PSOE s'acabarà unint a aquest consens", ha comentat.

Avís al PSOE

Així doncs, Mena ha reivindicat que Díaz és la persona indicada per dur a terme la derogació posant en valor els 12 acords als quals ha arribat en matèria de treball, 10 d'ells amb la firma de les patronals. 

El portaveu dels comuns ha llançat un toc d'atenció al PSOE de doble cara. Per una banda ha avisat que no toleraran que els socialistes introdueixin la figura de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, en la derogació de la reforma per "rebaixar-la" i "fer-la a mida de la patronal"; i per l'altra ha reconegut que no entén les declaracions de la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, que ha assegurat que la Reforma Laboral no es pot suprimir, sinó només reformar, perquè una derogació total de la llei implicaria un retorn a l'estatut dels treballadors, "que és molt menys garantista que les reformes que tenim". "Demanem als companys que es posin d'acord, ens preocupen les declaracions de Granados", ha instat.

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN