El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta de les Illes, Francina Armengol, han compartit aquest matí la necessitat que la nova llei de l'audiovisual que impulsa el Govern espanyol inclogui la protecció del català. Aragonès ha evitat aclarir sobre si un no acord en aquesta qüestió impediria el suport d'ERC als pressupostos, però sí ha instat a una entesa abans d'abordar els comptes.

"La qüestió audiovisual no està directament vinculada als pressupostos però sí és important que es pugui resoldre abans de la tramitació dels pressupostos perquè és molt rellevant pel futur de la nostra llengua", ha advertit.

Tampoc no ha concretat si això es traduirà en què els republicans presentaran una esmena a la totalitat dels pressupostos divendres de la setmana vinent, quan acaba el termini, però sí ha advertit que és "rellevant i necessari que aquesta situació es desbloquegi i favorablement".

Aragonès i Armengol han explicat durant la compareixença que han protagonitzat a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat que els seus governs treballen juntament amb el País Valencià per defensar una posició conjunta en aquest tema.

Aragonès ha insistit que cal que la llei garanteixi el que ha de ser "l'adequada protecció del català", que s'ha de concretar amb percentatges de producció i doblatge que han de quedar reflectides al projecte de llei.

Armengol s'ha referit a la necessitat que s'inclogui dins de la llei el finançament de les televisions autonòmiques, especialment quan tenen la funció de normalitzar la llengua pròpia.

Finançament autonòmic

Els dos presidents han parlat també sobre finançament autonòmic, Aragonès ha subratllat que els dos territoris volen ser responsables dels recursos fiscals que generen, per poder-los administrar, i ha reclamat que es consolidin els fons covid, i es mantinguin l'any vinent els fons d'enguany.

De la seva banda, Armengol ha explicat que Catalunya i les Illes comparteixen l'infrafinançament històric, i ha explicat que defensaran en la negociació d'un nou sistema els "criteris d'ordinalitat i una major coresponsabilitat fiscal".

Aragonès ha anunciat que a finals de novembre farà una visita oficial a Mallorca.

 

A la imatge principal, Aragonès i Armengol a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat / Arnau Carbonell