L’absència de vuit diputats electes independentistes, tres perquè són en presó cautelar i cinc perquè estan exiliats, ha marcat la sessió constitutiva del Parlament d’aquest dimecres. Els seus grups parlamentaris han col·locat llaços grocs en els seus escons i han aplaudit amb força quan els seus noms han estat cridats per a la votació de la presidència de la Cambra i els membres de la Mesa. Un aplaudiment en el qual no ha participat el grup de Catalunya en Comú-Podem, que se n’ha desmarcat.

Els comuns no han aplaudit els membres del Govern empresonats o exiliats a Brussel·les, però tampoc l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, escollit diputat per Junts per Catalunya. Fonts de la formació consultades per El Nacional hi treuen ferro, insistint que no hi ha cap motiu concret, sinó que ha estat “merament circumstancial”, malgrat que s'ha repetit cada cop que els noms han estat pronunciats. Aquest silenci, però, sobta: els de Xavier Domènech han participat en les manifestacions per l’alliberament dels presos polítics.

L’absència també ha marcat l’elecció de la Mesa. En primer lloc, per la delegació del vot dels tres diputats empresonats, que ha estat acceptada per la Mesa d’Edat i protestada per Ciutadans i el PP. En segon lloc, perquè ha obligat a fer una segona votació per a escollir Roger Torrent com a president del Parlament, perquè la primera requeria la majoria absoluta.