El president del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem, Xavier Domènech, ha aplaudit aquest dimarts la sentència del Tribunal Constitucional que ha estimat parcialment per unanimitat el recurs de la Generalitat contra la Lomce i ha anul·lat la disposició addicional que buscava garantir l'escolarització en castellà a Catalunya, en concret els 6.000 euros per alumne a càrrec de fons públics per poder matricular-se en centres privats com a alternativa. "És positiu", ha assegurat Domènech en roda de premsa al Parlament.

"No m'esperava dir-ho aquestes setmanes una cosa positiva referit al TC", ha afegit irònic el cap de files dels comuns. És en aquest context que ha reclamat revalidar en un ple una posició de consens a favor de la immersió a les aules i en aquest sentit ha advertit que "no es jugui" amb aquest aspecte. " No es pot permetre jugar amb això ni que ens situem tots en un moment d'indefensió en què un joc amb gasolina no tingui una defensa contundent per part de l'autogovern". Per això ha interpel·lat ERC i JxCat a celebrar el ple que reclamen els comuns "mentre segueixen discutint sobre la seva impotència i incapacitat".

"Els que diuen defensar els grans consensos que se situïn on som: mentre discuteixen sobre la llei de Presidència o sobre una solució simbòlica x o y, tenim una intervenció i hi ha la possibilitat de trencar grans consensos bàsics del catalanisme", ha advertit.

De fet, creu que si hi hagués Govern es podria "revertir" o constatar que un govern català s'hi oposa i per tant, a falta de constituir-se, el cap de files dels comuns ha apuntat que si el Parlament fa una declaració en defensa del model d'escola pública catalana per denunciar que el govern espanyol no té competències es tindrà "més força". "Necessitem força i no perdre'ns en laberints juridicopolitcs del simbolisme", ha resolt. 

És en aquest context, que els comuns han fet concretament una crida al president del Parlament i a la resta de grups perquè en la propera reunió ordinària de la Junta es fixi una data per a un ple en el qual, entre d'altres, almenys es pugui debatre la seva proposta de resolució, que s'ha admès a tràmit la Mesa aquest dimarts. El document que volen debatre els comuns defensa que s'impulsi un govern "efectiu" i que es defensi el model d'escola pública catalana