Els comuns "ja fa mesos que troben a faltar" la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu de Catalunya En Comú Podem, Joan Mena, que també ha demanat a JxCat i ERC que no la "paralitzin" amb els seus "conflictes i guerres internes".

"Hem de treballar sense posar excuses, ni condicions ni obstacles i pensar que de debò pot ser una solució al conflicte", ha dit demanant als socis de Govern que acordin ja quan volen reunir la taula.

Tot i demanar aquesta taula de diàleg, Mena també ha instat el president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui "ja" eleccions i ha recordat que així s'hi va comprometre quan els comuns van facilitar l'aprovació dels pressupostos a Catalunya. El portaveu dels comuns ha confiat que Torra tingui ja una data pensada i que la faci pública "al més aviat possible" perquè qui les convoqui sigui ell i no el Tribunal Suprem, en referència a la seva imminent inhabilitació.

Mena també ha emplaçat els republicans a donar suport als pressupostos, tot assegurant que "l'opció més sensata" per aprovar-los és fer-ho amb el bloc que ja va donar suport a la investidura, i ha avisat que "a ningú se li escapa que els comptes tenen a veure amb l'estabilitat de la governabilitat". Mena, però, ha confiat que serà "més fàcil" que puguin tirar endavant amb el suport del bloc de la investidura i "amb l'horitzó de la plurinacionalitat".

 

Per altra banda, Mena també ha carregat contra el Govern per la gestió de la tornada a les escoles. Ha retret a l'executiu que no hagi prioritzat l'educació en la gestió de la pandèmia i ha assegurat que si hagués estat així, "hauria destinat els recursos necessaris" per a l'inici del curs.

Mena també ha demanat saber a què s'han destinat els 337 milions d'euros que pertoquen a Catalunya del fons per als sistemes educatius autonòmics de l'Estat i també ha preguntat quants recursos extraordinaris ha fet servir el Govern per garantir un inici de curs segur.

'Cas Kitchen'

D'altra banda, Mena ha criticat que el president del PP, Pablo Casado, estigui "desaparegut" i no hagi donat explicacions sobre la seva possible vinculació amb el cas Kitchen. "No podem normalitzar la seva incompareixença en un moment que la ciutadania exigeix responsabilitat i exemplaritat social", ha dit.

A més, ha reclamat que Joan Carles I, l'expresident Mariano Rajoy i el mateix Casado "assumeixin responsabilitats". "Els representants polítics han de donar explicacions, i si no han de marxar dels seus llocs de responsabilitat", ha remarcat, tot i que la seva formació forma part del govern que va facilitar la sortida de l'Emèrit.