El president de la Generalitat Carles Puigdemont ha reclamat aquest diumenge que "més que un diàleg, el que cal és una negociació" durant la taula de diàleg entre els governs català i espanyol que el president Pedro Sánchez ha tornat a posar sobre la taula.

Durant la presentació del llibre La lluita a l'exili —el segon volum de M'explico— a la Setmana del Llibre en Català, el president ha remarcat que entre les parts catalana i espanyola "no hi ha prou confiança" per poder arribar a cap acord. "Per evitar que s'arribi a acords dificilíssims i que després l'Estat no compleixi, què menys que hi hagi un facilitador o un relator", ha insistit Puigdemont, defensant aquesta figura per donar fe dels acords als quals s'arribi en les reunions.

"El govern espanyol no ha complert els compromisos amb Catalunya"

Des de l'exili, el president ha retret al govern espanyol que al llarg dels anys "no ha complert els compromisos amb Catalunya", i ha posat com a exemple els incompliments de l'Estatut, i ha advertit que ara, davant la taula de diàleg, cal "conèixer l'adversari". En aquest sentit, ha recordat que els dies previs a l'1 i al 3 d'octubre del 2017 "hi va haver molts intents d'engany", i que ara també el govern espanyol "escampa narratives per desacreditar l'independentisme i Catalunya".

D'altra banda, l'expresident també ha explicat que ha trobat a faltar "crítica i autoexigència" a la banda de l'estat espanyol des de l'octubre del 2017. "És una explicació que ens mereixem, cal un 'M'explico' de l'altra banda", ha dit Puigdemont, que ha remarcat que el perquè del discurs del Rei el 3-O "és un gran misteri".

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont durant l'acte de la Diada Nacional de Catalunya a Anvers (Bèlgica). / ACN