El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha anunciat que el seu partit impulsarà una moció perquè els ajuntaments catalans "forcin" el Congrés a investigar les suposades "corrupteles" de la monarquia. En roda de premsa, Mena s'ha referit a les noves informacions periodístiques que apunten que un empresari amic de Joan Carles I va pagar més de la meitat de la lluna de mel de Felip VI. Segons el portaveu dels comuns, el seu partit llança una "ofensiva per aixecar el mur d'opacitat que rodeja la monarquia" i ha afegit que si el Congrés tanca les portes a una comissió d'investigació sobre aquesta qüestió, s'empenyerà per obrir-les des dels municipis de Catalunya.

Segons Mena, les noves informacions periodístiques de The Telegraph "desmantellen" l'intent de l'actual cap d'Estat de separar-se dels "embolics i corrupteles" del seu pare. I ha reclamat a Felip VI que doni explicacions. "Un no pot ser cap d'Estat per viure en el luxe però no per assumir responsabilitats", ha reblat per després afegir que és una "falta de respecte" als ciutadans que des de la prefectura de l'Estat no es donin "les explicacions que s'han de donar".

"S'ha de tenir molta barra per gastar-se mig milió d'euros en una lluna de mel sent el cap d'Estat d'un país que, en aquell moment, tenia el 20% de la seva ciutadania en risc de pobresa. Però encara més greu és quan la meitat d'aquests luxes els ha pagat un empresari estretament vinculat a un investigat per corrupció com Joan Carles I i a un corrupte confés com Jordi Pujol", ha afirmat.

Mena s'ha mostrat convençut que es poden ampliar els suports a favor d'aquesta comissió d'investigació al Congrés i ha apel·lat als "socialistes de cor" que, segons el portaveu dels comuns, no entenen la decisió del seu partit en l'àmbit estatal, que va votar-hi en contra.

Pel que fa a la convocatòria d'eleccions a Catalunya, Mena ha insistit que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha de complir el compromís de fixar data un cop aprovats els pressupostos i ha assenyalat que ara ja s'ha superat l'emergència sanitària i el país està fora de l'estat d'alarma. En aquest sentit, ha recordat que el mateix Torra va parlar de Govern "esgotat".

"Per coherència amb el que va dir i per necessitat amb els catalans, cal fixar de seguida una data de convocatòria d'eleccions al nostre país", ha conclòs.