El PSC i En Comú Podem ja han celebrat la primera reunió per abordar les negociacions d'un futur Govern que, tot i la insistència dels socialistes, difícilment serà com el que ambdues formacions tenen a la Moncloa.

Des del PSC asseguren que en aquesta primera presa de contacte han comprovat que hi ha "bon clima i bona entesa" entre les dues formacions polítiques. De fet, en els comunicats fets públics, els dos partits coincideixen en arribar un acord per fer un Govern "progressista". Ara bé, mentre els comuns no es mullen en qui l'hauria d'encapçalar, els socialistes alerten: serà "presidit per Salvador Illa".

La qüestió clau aquí és que els comuns opten per no mullar-se en el candidat a la investidura, ja que la seva voluntat és que ERC també acabi formant part d'aquest Executiu. De fet, des de la candidatura que lidera Jéssica Albiach van assegurar a aquest diari que en les negociacions no s'hi tractaria la investidura de l'exministre de Sanitat, fet que els socialistes van negar.

La irrupció de Vox

Un tema que ambdós partits reconeixen que han tractat és "com afrontar" la presència de Vox a la Cambra catalana, que compta amb 11 diputats i és la quarta força política. Els comuns opten per teixir "una estratègia conjunta de totes les forces per aïllar Vox i impedir que accedeixin a càrrecs institucionals com la mesa del Parlament o la presidència de les comissions".

Ambdues formacions han acordat seguir negociant en una futura reunió la setmana vinent i des dels comuns ja han avançat que "en els propers dies" també es reuniran amb ERC i la CUP. Els socialistes, per la seva banda, no confirmen encara si es reuniran amb altres partits, tot i que va ser el mateix Illa qui va expressar la seva voluntat de reunir-se amb tots excepte Vox.

Vetos creuats

Ara bé, tant republicans com socialistes continuen vetant-se mútuament i rebutgen fer un tripartit. Mentre el PSC demana un Govern en minoria amb els comuns, sense buscar més suports ni en forma d'abstenció, ERC opta per un Executiu amb els mateixos comuns, JxCat i la CUP.

L'equip negociador del PSC ha estat format pels diputats electes Eva Granados, Alícia Romero, Ferran Pedret i Raúl Moreno. El dels comuns per David Cid, Candela López, Jordi Martí i Conchi Abellán.