El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Joan Mena, creu que el govern espanyol té marge per fer un "gest" a través de l'advocacia de l'Estat, que està personada a la causa, i descarta que es faci via fiscalia. En una entrevista a Els Matins de TV3, Mena ha argumentat que no s'ha de caure en la trampa del PP i que no es pot demanar ara al govern de Sánchez una instrumentalització de la justícia.

"No podem demanar a Sánchez que faci el mateix que hem criticat. Però crec que té eines com per exemple l'advocacia de l'Estat per fer algun gest en la situació política a Catalunya", ha defensat. Així mateix, s'ha mostrat convençut que "més d'hora que tard", Sánchez haurà d'acceptar gestos pel que fa als presos i a l'autodeterminació que avui no està acceptant.

"Hem acusat el govern del PP d'instrumentalitzar la justícia i per això hem arribat a la situació que estem ara, per la manera irresponsable amb què ha instrumentalitzat la justícia. No li podem demanar a Sánchez que faci el mateix que hem criticat", ha argumentat Mena.

L'advocacia de l'Estat està personada a la causa de l'1-O i haurà de formular properament escrits d'acusació, juntament amb la Fiscalia i l'acusació popular exercida per Vox. En aquests escrits hauran de fixar els delictes i les penes que sol·liciten i el tribunal mai podrà condemnar els acusats més enllà de la petició que hagin fet les acusacions. Segons fonts del Ministeri de Justícia, l'advocacia de l'Estat es podrà pronunciar sobre tots els delictes, inclòs el de rebel·lió, encara que inicialment es va personar a la causa pel delicte de malversació.

A més, Mena ha considerat que els pressupostos "aplanaran el camí" per poder parlar de tot i s'ha mostrat convençut que "més d'hora que tard" Sánchez haurà d'acceptar gestos pel que fa als presos i a l'autodeterminació que avui no està acceptant".