Des que es va destapar l'entramat d'espionatge que durant els darrers anys ha afectat una seixantena de personalitats vinculades al món independentista, els Comuns ja han fet clara la seva postura, exigint responsabilitats i posicionant-se al costat dels afectats pel CatalanGate. A diferència dels seus socis de coalició al Govern espanyol, els liles han evidenciat el seu rebuig unànime als fets i han apostat per aclarir-los, fent ús de tots els mitjans que siguin necessaris. La roda de premsa que ha ofert avui el portaveu, Joan Mena, no ha notificat cap canvi de retòrica. Així, ha compartit que la seva formació estarà al costat de totes les iniciatives polítiques que busquin conèixer la veritat sobre el cas, "que és molt greu i que hauria de preocupar a qualsevol demòcrata".

A més, el portaveu lila ha assenyalat el deep state i les clavegueres de l'Estat, que tants cops l'independentisme ha culpabilitzat de ser darrere de la persecució del moviment sobiranista català. "En Comú Podem, com a part del Govern central, som els primers interessats a saber si hi ha una part opaca de l'Estat que treballa en contra de la democràcia i les aliances progressistes i plurinacionals", ha afirmat. En aquest sentit, també ha criticat que qui hi ha darrere del cas d'espionatge "és algú que treballa contra el Govern de coalició". I aquest 'algú' podria trobar-se en les ja famoses clavegueres. "Això no és un conflicte entre el Govern català i el Govern de l’Estat, el que estem vivint és un conflicte entre l’Estat profund i l’estat de dret", ha clamat.

Però Joan Mena també ha aprofitat l'oportunitat per advertir Esquerra Republicana sobre les possibles conseqüències. Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja hagi compartit la seva disconformitat, titllant d'"insuficients" les explicacions arribades de La Moncloa i avisant que la confiança amb el Govern espanyol ha quedat danyada, el portaveu dels Comuns ha demanat cautela. "Seria un error per part d'ERC fer-ho pagar a la ciutadania i no als responsables de l'espionatge", ha avisat, compartint, això sí, la necessitat que hi hagi conseqüències: "És evident que la gravetat del cas apunta que hi haurà d'haver responsabilitats polítiques quan les investigacions quedin concloses". Amb tot plegat, es constata la por dels Comuns que els republicans deixin de donar suport a l'executiu espanyol en el Congrés dels Diputats.

Comissió de Secrets Oficials

Joan Mena també ha estat preguntat sobre els òrgans que poden conduir a la resolució d'aquesta situació. Així, ha apostat per obrir una comissió d'investigació al Congrés que permeti aclarir els fets, mantenint que no s'imagina el PSOE i el president Sánchez "no donant la cara en aquesta situació". Així, també ha reclamat que els socialistes es posicionin a favor de la creació de la Comissió de Secrets Oficials. Més enllà, també ha valorat positivament la reunió celebrada ahir entre la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños: "El Govern accepta que la col·laboració institucional és el camí per resoldre els conflictes".

Per a Vilagrà, una reunió insuficient

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no ha amagat el malestar del Govern després de reunir-se aquest diumenge amb Félix Bolaños per rebre explicacions de l'espionatge que han patit més de 60 independentistes. "Aquest és un fet gravíssim i no tenim les respostes que esperàvem", ha assegurat la consellera, que ha advertit que la reunió "no ha anat bé", que la informació que ha rebut ha estat insuficient, i que "si el govern espanyol no es mou, hi haurà conseqüències greus".