El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha advertit aquest dissabte a l'independentisme que la via "èpica" de l'amnistia està "condemnada al fracàs" perquè no té prou suports per prosperar al Congrés dels Diputats.

Abans de la seva trobada a Sabadell (Vallès Occidental) amb col·lectius socials, acompanyat de la coordinadora autonòmica de Podem Catalunya, Conchi Abellán, Mena ha destacat que els indults als presos, que "han d'arribar" la setmana que ve, serviran per "distendre la situació política a Catalunya".

"Probablement no seran la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya, però sí és una solució per distendre la situació", ha opinat Mena, que ha recordat que en paral·lel els comuns han promogut la modificació del delicte de sedició en el Codi Penal. En canvi, s'ha mostrat molt escèptic amb la reivindicació de l'amnistia que defensa "una part de l'independentisme, que vol utilitzar aquest relat èpic".

No obstant això, ha advertit, "s'ha demostrat que amb l'èpica no se solucionen els conflictes" i ha subratllat que "al Congrés l'amnistia no tindria majoria". Per tant, ha apostat per "ser pragmàtics, realistes". "L'amnistia ens condemna a un altre fracàs. I el que no necessita Catalunya és una nova derrota", ha afegit.

Crítica al Govern Aragonès

D'altra banda, Mena ha retret al Govern de Pere Aragonès que renunciï a aprovar amb urgència uns pressupostos per aquest any. Al seu parer, és "una oportunitat perduda" perquè, "amb els nous pressupostos que va aprovar l'Estat, Catalunya avui podria fer inversions de fins a 2.000 milions d'euros més".

"No entenem per què el govern de la Generalitat no s'atreveix. Probablement és un símptoma de la seva feblesa i de la falta d'enteniment entre ERC i JxCat", ha dit Mena, que ha instat Aragonès a "ser valent i presentar ja uns pressupostos que donin sortida a les necessitats reals dels catalans".

La crida d'Albiach a Sánchez

Per altra banda, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que dilluns no parli com a secretari general del PSOE sinó com a president d'un govern de coalició, fent-se "seves" les propostes d'Unidas Podemos.

Entre aquestes ha situat la fi de la repressió, el reconeixement nacional de Catalunya, que l'acord que surti de la taula de diàleg sigui votat pels catalans, una hisenda pròpia i més autogovern. Ha reclamat així a Sánchez que, en la conferència al Liceu, representi també les propostes dels ministres de Podemos.

 

Imatge principal: la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, i el diputat David Cid / Foto: ACN