El grup parlamentari dels comuns ha registrat aquest dimecres una petició perquè comparegui el nou viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, a la Comissió d'Afers Institucionals per explicar les seves noves funcions en aquest càrrec. Aquesta sol·licitud arriba després de la compareixença d'aquest matí del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en què ha detallat els canvis de Govern que va efectuar el dimarts —a més del reforçament del pes polític de Sabrià a l'executiu, Aragonès va ascendir Laura Vilagrà a la vicepresidència— i en què l'oposició ha coincidit a l'hora d'interpretar aquests retocs com un moviment "electoralista". El portaveu dels comuns a la cambra catalana, David Cid, ha justificat amb ironia aquesta petició de compareixença perquè volen "explicacions sobre el funcionament del comitè de campanya electoral al Departament de Presidència".

Fins aquest dimarts, Sergi Sabrià era el director de l'oficina d'Estratègia i Comunicació del president. Amb aquest nou nomenament, Aragonès busca reforçar el perfil de qui diu que "coordina els projectes estratègics transversals" pels quals vol treballar el Govern en aquest darrer any de legislatura. La figura de viceconseller no és nova dins de l'organigrama de l'executiu: aquest càrrec es va posar en marxa per primera vegada durant el segon tripartit amb la republicana Roser Clavell, que fou viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació. A la pràctica, es tracta d'un comissionat (el Govern en té d'altres), però que pot adquirir l'etiqueta de viceconselleria quan aquest depèn del Departament de Presidència o Vicepresidència. En paral·lel, aquest rol permetrà a Sabrià assistir a les reunions del Consell Executiu.

El "comitè electoral" que veu l'oposició en la minicrisi de Govern

Després de la sessió de control al Govern, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut davant la cambra per retre comptes dels dos canvis que hi ha a l'estructura de l'executiu amb el nomenament de la vicepresidenta Vilagrà i del viceconseller Sabrià. La resta de partits de l'oposició consideren que aquest moviment "evidencia" que Esquerra Republicana ja ha posat en marxa el "mode electoral", un fet que els han volgut retreure. Des del PSC, Salvador Illa s'ha queixat que el Govern "no té rumb" i que els canvis demostren que la prioritat de l'executiu són les eleccions, cosa que considera que és un "gran error que Catalunya no mereix". En aquest sentit, Illa ha lamentat que no sap si les decisions es prendran "perquè convenen al país o en funció dels interessos electorals" i ha afegit que les modificacions responen a "equilibris de partit", diagnòstic que ha compartit Albert Batet. El president del grup parlamentari de Junts ha sostingut que el que calia era "un canvi de rumb de fons", però creu que "l'agonia serà la mateixa".

Finalment, Jéssica Albiach ha assenyalat que "res s'aguanta" en aquest Govern i considera "estrany" que la remodelació es faci "dos dies després que Aragonès hagi estat avalat com a proper candidat": "És una decisió bastant inaudita si fem cas al fet que no hi haurà avançament, com diuen vostès". En aquest sentit, s'ha preguntat si les decisions que prendrà Aragonès fins al final de la legislatura les farà "com a candidat o com a president".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!