L'endemà que el president d'Andalusia, Juanma Moreno, anunciés que la seva comunitat seguiria el camí de Madrid i suprimiria l'impost de patrimoni, aquest tema està a la primera pàgina de l'agenda política. Aquí, a Catalunya, també s'ha situat aquest debat sobre la taula. I és que el territori lidera els rànquings de recaptació a l'Estat amb 547 milions d'euros a través d'aquest impost que només paguen les principals fortunes i no afecta la classe mitjana i treballadora. Així ho ha recordat el portaveu dels comuns, David Cid, qui ha compartit xifres per remarcar que només un 1,3% de la població catalana paga aquest impost, i que aquells que ho fan tenen un patrimoni mitjà de 2,7 milions d'euros. "No entendríem que una persona amb aquesta riquesa deixi de tributar", ha dit.

En aquesta línia, ha opinat que Catalunya ha de triar entre el model fiscal del Partit Popular de Moreno i d'Isabel Díaz Ayuso, i aquell que garanteix la sanitat i l'educació pública. "No volem ser l'Andorra del sud o la platja de Madrid". Cid ha insistit en la necessitat que el Govern aposti per aquesta via, després que Pere Aragonès ja rebutgés fa unes setmanes modificar impostos, mentre que Junts va proposar al seu congrés l'opció d'estudiar la retirada del tribut de patrimoni. Per tal de forçar ambdós socis de l'executiu català a posicionar-se, així com la resta de partits, els comuns presentaran la setmana vinent, al debat de política general, una proposta de resolució sobre la necessitat de mantenir aquest impost i fer que el Parlament es "manifesti" sobre el debat.

 

Situació d'emergència

D'altra banda, i en la línia de les diferències entre ERC i Junts, el portaveu dels comuns ha lamentat que tots dos partits estiguin més pendents de les seves baralles que de governar, i ha replicat als republicans que els problemes no són aliens a l'executiu. "Això no és una baralla entre partits, és una crisi profunda del Govern", ha dit. Cid ha lamentat que aquestes picabaralles estiguin dificultant la negociació dels pressupostos de la Generalitat, que tenen els comuns com a socis prioritaris després que aquests ja hagin iniciat les reunions amb el conseller d'Economia, Jaume Giró. Però pels liles, els enfrontaments al Govern també dificulten la negociació dels comptes: "La seva prioritat és mantenir les cadires, i no que la gent arribi a final de mes".

I també han volgut celebrar la presència del president Pere Aragonès a la Climate Week (Setmana del Clima) que ha tingut lloc a Nova York, però també han alertat el cap de l'executiu perquè passi "dels anuncis als fets". "És el Govern dels Jocs Olímpics d'Hivern, del Hard Rock i de l'ampliació de l'aeroport. No hi ha res més contrari a l'emergència climàtica que dir que la teva principal proposta és un gasoducte", ha criticat, en referència al projecte del MidCat. Així, ha suspès les polítiques mediambientals del Govern aquesta legislatura, i ha avisat que presentaran propostes concretes al debat de política general.