El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat en una taula rodona de l’Assemblea General de l’Under 2 Coalition que el Govern treballa per un "model energètic democràtic, descentralitzat" i "participatiu". En la seva intervenció inicial aquest dilluns a la tarda, Aragonès ha assegurat que l'executiu català aposta per posar "els ciutadans al centre" de les polítiques climàtiques. Així, ha citat les comunitats ciutadanes d'energia per trobar "punts de consens" entre la població per fer la transició energètica. "Les persones són al centre de totes les nostres polítiques, especialment les més vulnerables", ha insistit en un discurs en anglès.

Aragonès ha aprofitat aquest fòrum per explicar la creació d'una empresa energètica pública com a exemple de les iniciatives del Govern de Catalunya per lluitar contra el canvi climàtic i abordar la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. De fet, poc abans de la taula rodona Aragonès ha anunciat que aquesta nova companyia es posarà en marxa a principi d'octubre amb l'objectiu de reduir la factura de la llum de l'administració.

Reunions bilaterals

En el marc d'aquest esdeveniment, Aragonès, acompanyat de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, s'ha reunit amb la ministra escocesa pel Medi Ambient, Màiri McAllan. En un comunicat, el Govern assegura que mantenen unes "relacions fluides i canals de cooperació oberts" amb Escòcia "en reptes comuns com la transició energètica". El president també ha mantingut una trobada amb el governador de Chungcheongnam-do, Kim Tae-heum, per abordar les "creixents relacions comercials" amb aquesta regió sud-coreana.

Aragonès confirma la creació de l'energètica pública a l'octubre

Aragonès també ha confirmat que l'energètica pública catalana es posarà en marxa a principis d'octubre amb l'objectiu de reduir la factura de la llum de l'administració, ja que comprarà energia de forma agregada i promourà l'autoconsum amb renovables. "Tindrà un impacte important d'estalvi en la factura energètica de la Generalitat", ha dit en una atenció als mitjans. A més de comercialitzadora, la nova companyia pública impulsarà la instal·lació de plaques solars a tots els edificis de titularitat pública i la inversió en projectes d'energia verda, com parcs eòlics. Aragonès ha negat que aquesta sigui una iniciativa per "acontentar" la CUP, si no perquè és "bona per la ciutadania" i suposa una "peça important" en les seves polítiques de lluita contra el canvi climàtic. A part d'esperar el suport dels anticapitalistes a la nova energètica pública, Aragonès ha assegurat que continuen treballant amb "tota la confiança i complicitat" per "culminar" un acord de pressupostos que "si pot ser" incorpori la CUP.