Els comuns no han encaixat gaire bé les declaracions que el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, va fer sobre el president a l'exili, Carles Puigdemont, al comparar la seva situació amb la dels exiliats republicans durant el franquisme.

En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias va assegurar que no "comparteix en cap cas" els seus objectius, però que, si està a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".

El portaveu de la formació, Joan Mena, ha evitat pronunciar-se en la mateixa línia que el líder d'Unidas Podemos i ha assegurat que "no és moment d'alimentar polèmiques interessades per la dreta mediàtica". Precisament, les tres dretes, però també el PSOE, han carregat contra Iglesias per aquestes declaracions.

Més enllà de l'equidistància del portaveu, altres històrics dirigents d'aquest espai han optat directament per criticar també la comparació d'Iglesias. És el cas de Joan Coscubiela, que ha acusat Iglesias de "trencar el vincle emocional" de Podemos "amb la seva gent". "No és una anècdota ni la primera vegada. Plou sobre mullat", li ha retret.

La politòloga i historiadora Paola Lo Cascio, vinculada també a l'espai dels comuns, ha assegurat que "Iglesias amb això s'equivoca molt". També l'ha instat a retractar-se: "I quan un s'equivoca, rectifica".

És força significant també el silenci sobre aquesta qüestió que, fins ara, han mantingut les principals cares visibles de CECP per a les eleccions catalanes. Ni la número u, Jéssica Albiach, ni el seu número dos, Joan Carles Gallego, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han ratificat les paraules del seu líder estatal, a qui mostren un suport sense fissures en la majoria de temes d'actualitat.