Diversitat d'opinions entre el PSC i els comuns sobre la Diada 2022. El primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, ha al·legat que a la jornada d'aquest diumenge hi va veure "massa divisió", i ha fet una crida a aturar aquesta espiral. Un lament que podria venir donat pels xiulets que va rebre el seu grup durant l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, a Barcelona, o bé per l'enuig després de veure com l'independentisme va aconseguir arrasar la ciutat amb una manifestació que va convocar fins a 700.000 persones. Per contra, Illa ha desitjat que l'Onze de Setembre serveixi per buscar consensos, per la qual cosa ha demanat, un cop més, que es reuneixi la taula de partits catalans.

En canvi, des de la posició dels comuns, la Diada Nacional es veu amb millors ulls. Així, el portaveu de la formació, Joan Mena, ha valorat positivament la jornada i ha defensat que els catalans van sortir al carrer de forma "plural". Malgrat no ser independentista, ha celebrat que la mobilització social deixés en segon terme les picabaralles entre partits i entitats. "Després d'una setmana en què l'Onze de Setembre semblava quedar sepultat i amagat als esbroncs del Govern, ahir els catalans van tornar a fer-se seva la Diada", ha dit. En una línia similar, ha volgut retreure les discussions per l'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de la manifestació, al·legant que aquesta "no anava de passar llista ni de repartir carnets de catalans bons i dolents".

Ara bé, el portaveu dels comuns sí que ha volgut llançar algun dard a Junts, com ha estat habitual pràcticament des de l'inici de la legislatura. Un cop més, la formació ha volgut advertir ERC perquè renegui del seu soci de govern i busqui en els comuns un nou aliat. Així, sobre una possible sortida de Junts de l'executiu, Mena ha dit que el problema del Govern "no és què fa, sinó fins quan fa veure que és un Govern". "Tenim clar que Catalunya no pot continuar segrestada per les ocurrències de Junts. És impossible sortir d'una crisi amb el continu xantatge de Junts, no a ERC o al govern, sinó a la gent del país", ha criticat.

El PSC es reunirà amb Giró pels pressupostos

D'altra banda, i seguint l'estela dels comuns, aquesta setmana seran els socialistes els que es reuniran amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, per debatre la possibilitat de negociar els pressupostos de l'any vinent. Pere Aragonès ja ha deixat clar que no compta amb els de Salvador Illa en aquest àmbit, però això no evita que el PSC passi per la sala de reunions del Govern. Illa ha informat que serà la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, qui es reunirà amb el conseller, en un primer pas que servirà per recollir l'oferta de l'executiu, estudiar-la i posteriorment els socialistes ja presentaran la seva proposta. Joan Mena ja ha explicat que els comuns no se senten molestos perquè el Govern negociï alhora amb el PSC, però ha volgut deixar clar que el seu suport dependrà de que no s'abandonin els seus quatre reclams: que no es rebaixin els impostos als rics, que els pressupostos siguin expansius i amb una forta inversió en el sector públic, que abordin la sobirania energètica, i que comptin amb un pla de xoc contra la crisi.