L'endemà que Yolanda Díaz oficialitzés la seva candidatura a les eleccions amb la plataforma Sumar, el portaveu dels comuns Joan Mena ha celebrat l'èxit d'un esdeveniment que "assenyala el camí perquè Díaz sigui la primera presidenta del govern espanyol". Així, ha confirmat que l'actual vicepresidenta segona del govern espanyol serà la candidata de Catalunya en Comú a les eleccions generals que s'han de celebrar abans que acabi el 2023. A més, l'àmplia presència de representants dels comuns, des d'Ada Colau al mateix Joan Mena, passant per Jéssica Albiach, envia, segons el portaveu, un missatge a tots els catalans: "Catalunya tindrà un paper central en el projecte de Sumar", ja que, segons ha destacat,  el país és el "motor de la transformació de l'Estat". 

Segons Mena, Sumar representa "una nova oportunitat per un país més democràtic, plurinacional i amb més drets". Tot i l'èxit de convocatòria de Díaz,  bona part de les persones que van voler seguir l'acte en directe ho van haver de fer a través d'una pantalla, la presentació de la candidatura de la ministra de Treball com a candidata a la presidència del govern espanyol va estar marcada també per la sonora absència de Podemos després de setmanes d'estires i arronses. En aquest sentit, Mena s'ha mostrat convençut que acabarà sent una candidatura unitària de tota l'esquerra, inclosos els morats: "Al final arribarem tots junts, el que es tracta és de sumar, no només les formacions polítiques sinó també la il·lusió i l'esperança en un canvi per aconseguir una presidenta dona al govern espanyol". Des dels comuns, insisteixen que el paper d'aquesta plataforma és imprescindible per a poder mantenir la coalició, tot i que amb un canvi de correlació de forces.  

La posició de Junts i PSC en la sequera, per afavorir els seus alcaldes

Abans de viatjar a Madrid per participar d'aquest esdeveniment, divendres els comuns van participar en la cimera de l'aigua, que es va acabar sense cap acord entre el Govern i els partits de la oposició. Per això, Mena ha recordat que la Setmana Santa, un dels moments amb més turisme a Catalunya, i per tant amb més despesa d'aigua, que comença sense acord i sense que "la minoria del govern hagi acceptat mesures que per nosaltres son de sentit comú". "Aquesta setmana hi haurà barra lliure d'aigua pel turisme massiu mentre que els agricultors no poden regar els seus camps", ha apuntat Mena, demanant al Govern que entri en raó. 

Amb tot, a banda de dirigir-se a l'Executiu, Mena també ha emplaçat  Junts i PSC perquè rectifiquin la seva posició respecte al règim sancionador que proposa el Govern, al qual s'oposen: "El que vam veure a la cimera va ser el seu intent de fer passar els seus alcaldes per sobre de les normes que els catalans estan complint i això no és tolerable", ha reflexionat el portaveu dels comuns, que els ha retret voler aconseguir uns privilegis pels seus alcaldes, eliminant les sancions, fet que podria "complicar molt l'estiu" als habitants del país: "Ningú, ni el senyor Illa, està per sobre de Catalunya".