Podemos i Sumar comparteixen espai polític, electorat i propostes, el que queda a l'esquerra del PSOE. Dues formacions, tot i que una encara s'ha de presentar oficialment, que lluiten per imposar-se a l'esquerra en plena campanya electoral per les municipals i autonòmiques a bona part de l'estat. Davant d'aquesta lluita per guanyar vots, les dues formacions estan buscant un pacte de coalició que els permeti anar de bracet i compartir aquest espai polític que Podemos domina des de la seva creació. En aquest sentit, dirigents de Podemos afirmen que la possibilitat d'assistir a l'acte del diumenge organitzat per Sumar i donar el tret de sortida a la coalició depèn del fet que Yolanda Díaz, líder i impulsora de Sumar, accepti un pacte basat en primàries obertes.

En aquest sentit s'ha expressat la secretària general de Podemos, Ione Belarra, qui ha reivindicat aquest dissabte la necessitat de mantenir un "partit fort" perquè, ha dit, només Podem "ha barallat les transformacions més ambicioses" i ha instat la vicepresidenta Yolanda Díaz a pactar primàries obertes a Sumar per a aconseguir la confluència. "N'hi ha prou que aquesta mateixa tarda Podemos i Sumar signem un document en el qual es comprometin a fer unes primàries obertes. Li demano a Yolanda Díaz que tanquem ja aquest acord i que ens posem juntes a fer campanya i a recórrer Espanya", ha dit Belarra en referència a la campanya de les municipals i autonòmiques.

El coportaveu de Podemos, Javier Sánchez Serna, també ha indicat que encara queden hores per a obtenir un pacte, però ha destacat que és qui lidera l'espai qui ha d'explicar com liderarà i, en conseqüència, ha d'assumir unes primàries obertes, que és una condició bàsica per a la unitat entre Podemos i Sumar. Per part seva, María Teresa Pérez, secretària d'Acció Institucional del partit, ha reiterat que és Yolanda Díaz qui té a la seva mà decidir si la secundaran a l'acte del diumenge, atès que Podem li ha allargat la mà amb la proposta d'un acord. També el coportaveu de Podemos, Pablo Fernández, ha assenyalat que encara queden 24 hores per a poder assolir aquest pacte bàsic, atès que els encantaria comptar amb Díaz i per a això tenen la seva proposta sobre la taula. En aquest sentit, ha assegurat que és Díaz qui té la clau de la unitat.

Tot i que alguns càrrecs del partit han optat per anar a l'esdeveniment on es preveu l'anunci de la candidatura de Díaz sense esperar a un consens bilateral, la gran majoria de la formació està en la línia marcada per la cúpula de Podemos, amb la seva líder Ione Belarra al capdavant. L'objectiu de Podemos és aconseguir la unitat amb Sumar, i per a això han proposat un acord amb primàries obertes. Encara queda temps per a acordar sobre la base d'un compromís sobre primàries obertes, i els dirigents de Podemos han destacat que són els primers interessats a aconseguir la unitat àmplia.

Sumar resta a Catalunya: Yolanda Díaz allunya els comuns de Podemos

Els comuns s'apropen més a Yolanda Díaz i Sumar que no pas a Podemos. Així s’ha posat de manifest en els darrers mesos en les invitacions de personalitats a actes polítics, i en les converses que es produeixen als passadissos del Congrés. A Madrid, sovint es fa evident la frontera que marca Yolanda Díaz entre els comuns i els diputats espanyols de Podemos. Els comuns tenen l’esperança que la vicepresidenta segona del govern espanyol pugui participar en actes de campanya a Catalunya de cara a les eleccions municipals del 28-M. Confien que Colau pugui beneficiar-se de l’acompanyament de Díaz, i també a l’inrevés: l’alcaldessa de Barcelona, així com la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, assistirà el 2 d’abril a l’acte de Sumar de Madrid en què es preveu que Díaz faci oficial la seva decisió de presentar-se a les eleccions generals del desembre.