El Partit Popular (PP) ha ensumat la sang que està vessant entre Yolanda Díaz i Podem i furga en la ferida que està provocant aquesta divisió. Després de l’acte d’aquest diumenge en què la vicepresidenta segona i ministra de Treball va oficialitzar la seva candidatura per presidir el govern espanyol, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha referit a la “confrontació” que es viu entre les dues forces que conformen el soci minoritari del govern de coalició. “L’executiu suma una nova divisió, suma una nova confrontació i ja és tripartit”, ha escrit Feijóo aquest dilluns al seu compte de Twitter, on també ha afegit que “el govern sap que està en temps de descompte i només es preocupa de sobreviure cadascú pel seu compte”.

Des de la seu al carrer Génova de Madrid, aquest dilluns al migdia el portaveu de campanya, Borja Sémper, ha reforçat la idea que ha defensat Feijóo a primera hora del matí. “El govern va entrar al cap de setmana sent bipartit i n’ha sortit sent tripartit”, ha resumit Sémper, que ha defensat que “Espanya necessita polítics que pensin més en l’interès general que en el seu propi melic, que no estiguin enredats en embolics interns i que estiguin obsessionats en resoldre els problemes dels ciutadans”.

Preguntat per l’impacte de Díaz a les eleccions generals, Sémper s’ha mostrat tranquil. “És obvi que no ens preocupa Díaz perquè és vicepresidenta del govern de Sánchez i membre del Partit Comunista d’Espanya (PCE). Això sí, ens preocupa que estigui enredada en càlculs i tàctiques (...) Ha deixat de ser un govern i s’ha convertit en la casa dels embolics”.

L’embolic a l’esquerra del PSOE

El PP apuntala la idea que el govern està “desorientat i en temps de descompte” i les ferides al bloc que se situa a l’esquerra del PSOE continuen obertes i supurant. Aquest dilluns el portaveu de Podemos, Pablo Fernández ha acusat Yolanda Díaz de “no ser una esquerra vertaderament transformadora”. Tot i que el seu to hagi estat de reconciliació i d’insistència en la idea d’arribar a un pacte amb la vicepresidenta segona del govern espanyol per concórrer de manera conjunta a les pròximes eleccions a través d’unes primàries, el portaveu dels morats no ha escatimat a llançar alguns dards a la també ministra de Treball.

En la mateixa línia s’ha pronunciat també Pablo Iglesias. L’exlíder de Podemos ha estat entrevistat aquest dilluns a Rac1, i ha acusat Díaz de voler-se mantenir constantment en la “zona de confort”. Tot i negar que la vicepresidenta es trobi ideològicament més a prop del PSOE que de Podemos, ha lamentat la seva estratègia comunicativa: “Si la Yolanda no parla de l’OTAN i d’Ucraïna no és perquè estigui a favor de l’enviament d'armes, sinó perquè sap que la premsa no la podrà criticar”. “És molt intel·ligent i sap perfectament què fa”, ha opinat Iglesias; però ha assegurat que aquesta és una estratègia que “no funciona”.