Decebuts. Així s'ha expressat avui el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en referència a la proposta anunciada aquest mateix dilluns pel Govern de la Generalitat, i que pretén realitzar dues consultes diferents sobre els Jocs d'Hivern el mateix dia: una a l'Alt Pirineu i l'Aran i l'altra al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. "És una consulta feta a mida, que demostra que hi ha comarques de primera i de segona", ha criticat Mena. El portaveu també ha denunciat amb duresa que, tot i l'anunci de la data (el 24 de juliol), la ciutadania encara no té a la seva disposició la informació "bàsica i necessària" sobre l'impacte que es preveu que tindrà l'esdeveniment esportiu: "No coneixem les infraestructures, si hi haurà o no neu, i el balanç econòmic que tindrà per al conjunt del país".

En aquesta mateixa línia, també ha estat contundent a l'hora d'afirmar que, amb aquesta proposta, l'executiu català es limita a "retòrcer el mandat del Parlament". I és que tant Esquerra Republicana com Junts van aprovar fa només unes setmanes una moció segons la qual "consensuarien" la consulta amb el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. A més, Joan Mena ha carregat contra Junts i la CUP per haver aprovat la modificació de la llei de consultes sense tenir garanties que les tres comarques participarien en igualtat de condicions. "Es constata que es va donar un xec en blanc", ha recriminat.

 

Dues preguntes el 24 de juliol

Dues consultes diferents, amb dues preguntes diferents el mateix dia: 24 de juliol. El Govern ja ha decidit com serà la consulta per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el decret d'impuls de la convocatòria. Segons han explicat les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina, finalment han decidit una fórmula perquè, més enllà de l'Alt Pirineu i l'Aran, també puguin votar els tres territoris indirectament afectats, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, tot i que amb preguntes diferents.

La primera consulta, centrada en l'Alt Pirineu i l'Aran, portarà la següent pregunta: "El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics?", les respostes possibles seran sí o no s'ha de presentar, inclòs el verb. Amb encara dades no definitives, el Govern estima que en aquesta vegueria hi haurà unes 121 meses i estaran cridades a votar unes 55.0000 persones. La segona consulta, que se celebrarà el mateix dia, serà pels altres tres territoris. Així doncs, des del Ripollès, Solsonès i Berguedà, on està previst que votin unes 63.000 persones amb unes 137 meses, hauran de respondre la següent pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics?", de nou la resposta serà sí o no s'ha d'involucrar, verb inclòs.

Cambray: dimissió o destitució

Joan Mena també ha aprofitat la roda de premsa d'aquest matí per a referir-se al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que acumula pressió després d'un mes marcat per les protestes i les vagues. El portaveu dels comuns ha afirmat que el titular ja ha tingut temps suficient per satisfer les demandes dels professors, i ha recordat l'oposició que han rebut les seves propostes i la seva manera de fer. "No esperem més que la seva dimissió, i, si no, ha de ser destituït", ha reblat, abans d'exigir al president Pere Aragonès que actuï.