La líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, ha parlat aquest dijous sobre la crisi oberta entre els socis de l'executiu, ERC i Junts. I ho ha fet amb una valoració contundent: que el Govern "ja està mort". La diputada lila ha assegurat que la coalició entre els dos partits fa temps que no funciona, però dimarts es va "xiular el final". "Ara estem en temps de descompte", ha valorat. Des de la intervenció del president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, durant el debat de política general, en què va posar sobre la taula l'opció que Pere Aragonès es presentés a una qüestió de confiança, la fractura entre ERC i Junts s'ha ampliat fins al punt que a darrera hora de dimecres el cap de l'executiu va fer cessar el seu vicepresident i home fort de Junts al Govern, Jordi Puigneró, mentre que la seva formació s'ha reunit aquest dijous per decidir com responen.

"El Govern de Catalunya ja està mort, i ara entren en una cursa per veure qui és el culpable", ha opinat Albiach. "Un cop més, és una cursa per la competició del relat". A més, ha sentenciat que amb la destitució de Puigneró no s'ha fet prou per solucionar el conflicte obert. "Ahir Aragonès va perdre una oportunitat important per tancar la crisi. Ha deixat la crisi oberta perquè el cessament del vicepresident només permet guanyar temps", ha lamentat. També ha dit que el problema no ve només de la mà de Puigneró, i ha reclamat a Aragonès "valentia i que posi ordre" per tal de garantir l'estabilitat de l'executiu. "Si a Junts li importa més el partit que el país, no podem continuar així. No estan preparats per governar".

El conflicte entre socis de l'executiu no és recent, segons la líder dels comuns, qui ha dit que el Govern està "en crisi permanent". Per a exemplificar-ho, ha recordat que ERC i Junts van trigar tres mesos, i també tres votacions d'investidura, per poder proclamar Pere Aragonès com a president de la Generalitat després de les darreres eleccions. Ha recordat, a més, les picabaralles quan arriba l'hora de convocar la taula de diàleg, amb el veto del president als noms de Junts que no figuren en l'executiu, i també els "enfrontaments" per la negociació dels pressupostos, que de retruc queda colpejada ara per la crisi entre partits. "Ara estem parlant de la fractura de l'independentisme quan hauríem d'estar parlant de la fractura social".

Sense avançar escenaris de futur

De cara al futur, i en cas que Junts surti de l'executiu, Albiach no ha volgut avançar què faran els comuns. Sobre la taula hi ha la possibilitat que, juntament amb el PSC, donin suport extern a Aragonès per garantir la continuïtat de la legislatura i no forçar un avançament electoral. "Ara el més important és que tenir un govern estable i amb ordre", ha dit. "No vull avançar escenaris, però sempre hem demostrat que no estem aquí per facilitar la vida del Govern, sinó de la gent, pensant en què necessita la ciutadania".