Les forces presents al govern espanyol mantenen el pols sobre l'independentisme. Després de revelar-se que la cimera hispanofrancesa que acollirà delegacions encapçalades pel president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg gal, Emmanuel Macron, tindrà lloc el 19 de gener a Barcelona, tant el PSC com els comuns han volgut celebrar l'anunci. Els socialistes han declarat que la notícia és "molt positiva", i l'han fixat com una "oportunitat" per a Barcelona. La portaveu Èlia Tortolero fins i tot ha temptejat la possibilitat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tingui un paper cordial durant la trobada, malgrat la previsió que el Govern acabi sent ignorat durant la jornada. "Entenem que Aragonès hi serà en algun moment de la cimera", ha dit, sense donar més detalls.

En una línia similar s'ha pronunciat el portaveu dels comuns, Joan Mena, que ha assegurat que el cap de l'executiu català hauria de tenir "un paper interessant" a la trobada d'alt nivell, però també s'ha estalviat els detalls. Més enllà, el representant lila també ha considerat "important" que els líders d'aquests dos països es trobin, especialment quan la Unió Europea "no passa pel seu millor moment" a causa de la crisi econòmica i la guerra a Ucraïna. Però Mena encara s'ha atrevit a sentenciar que la tria de Catalunya per a acollir la cimera hauria de ser celebrada, perquè al territori "li interessen estratègicament les bones relacions entre Espanya i França". Un comentari que no s'ha estalviat malgrat que l'indret escollit ha estat rebut com una provocació per part de l'independentisme, que ha anunciat una important mobilització unitària contra la voluntat de Sánchez d'escenificar la fi del procés.

Pressupostos encallats: els comuns avisen el PSC

Sobre els pressupostos encallats, que haurien de resoldre's durant els següents dies, Tortolero ha advertit a ERC que li pertoca dir "si accepta les condicions" del PSC per arribar a un acord final, sense cap rebaixa. Unes condicions que passen per l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, la Ronda Nord i el Hard Rock. La portaveu també ha detallat que el Govern sempre pot acabar arribant a un acord amb Junts i sense el grup de Salvador Illa, però ha advertit Aragonès que, si acaba fracassant la negociació dels comptes amb els dos partits, serà ell l'únic responsable.

Però els comuns han estat més contundents. Joan Mena ha assenyalat el president de la Generalitat com a màxim responsable, però també ha irritat els socialistes. Joan Mena ha retret les exigències del PSC i els seus macroprojectes, i els ha sentenciat amb una frase: "Estic convençut que els votants del PSC no entendrien que Salvador Illa bloquegés uns pressupostos progressistes per un casino". El portaveu ha reivindicat els guanys aconseguits pels comuns en l'acord amb el Govern, i ha advertit que s'haurà de complir íntegrament, per la qual cosa cap acord entre l'executiu i un altre partit no pot anar-hi en detriment. "El que hem tancat no s'ha de modificar. A partir d'aquí es poden encaixar negociacions amb els altres, però no es pot atacar directament la columna vertebral del nostre acord", ha sentenciat, i ha explicat que les exigències del PSC, com el Hard Rock, van contra el model de país que volen els liles.