Més espionatge. Després que ja fa gairebé un mes esclatés el CatalanGate, el sonat cas de ciberespionatge que ha afectat més d'una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, continuen sortint noves informacions. I és que aquest diumenge, La Vanguàrdia va treure a la llum que el mateix espionatge hauria esquitxat l'Ajuntament de Barcelona. La preocupació era que la capital catalana acabés en mans d'Esquerra Republicana, sota la candidatura d'Ernest Maragall, per la qual cosa els serveis secrets espanyols volien saber l'estat de les negociacions a Barcelona. El líder republicà a Barcelona va pronunciar-se el mateix diumenge, i ho va fer per carregar contra unes "eleccions intervingudes" i deixar-se anar en les acusacions. Així, va afirmar que les converses de BComú amb el partit de Manuel Valls estaven "preparades i premeditades" i que comptaven, "evidentment, amb coneixement de la senyora Ada Colau”.

L'alcaldessa barcelonina ja va respondre immediatament a aquestes paraules, recordant que tant ella com el seu espai polític han condemnat sempre l'espionatge polític. Per això, va deixar anar un lament: "Insinuar que he tingut alguna complicitat o connivència amb l'espionatge és una barbaritat i em dol que provingui d'una persona com l’Ernest Maragall". En aquesta línia s'han pronunciat avui mateix els comuns. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, també ha explicat que ells ja estan treballant contra l'espionatge en el marc del CatalanGate, i també ha demanat una "investigació rigorosa" contra aquest suposat cas a Barcelona. Així, ha criticat les paraules del republicà. "L'espionatge no pot ser instrumentalitzat per ningú, no entenc aquest discurs partidista de Maragall". En aquest sentit, el portaveu dels comuns ha exigit una "rectificació real del candidat i que demani disculpes per les insinuacions".

Aquest mateix matí, Ernest Maragall ja ha aprofitat una entrevista de Rac1 per matisar les seves paraules sobre el paper de l'alcaldessa en tot aquest fet, assegurant que ella "no n'estava al cas", i que ell mai no ha dit ni ha pensat que estigués involucrada. Tot i això, no s'ha disculpat per les seves acusacions. Per la seva banda, la roda de premsa de Catalunya en Comú també ha comptat amb la participació de Podem Catalunya, i és que ambdues formacions han anunciat que es presentaran plegades a les municipals del 2023. "La idea és evitar la competició entre forces germanes".

Joan Carles I, "al banc dels acusats"

Sobre la possible tornada del rei emèrit Joan Carles I a Espanya, i que ja sembla que podria passar en els pròxims dies, Joan Mena ha fet una aposta ferma: "Si ha de tornar, ha de ser per donar explicacions i a mi m'agradaria que ho fes per seure al banc dels acusats". Així, ha recordat que la Fiscalia no ha dit que sigui innocent dels escàndols, "sinó que és inviolable". "En una democràcia normal, una persona com Joan Carles estaria assegut al banc dels acusats", ha llançat.

 

Reunió Sánchez-Aragonès

El portaveu també s'ha pronunciat sobre la reunió sobre l'espionatge que van acordar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern central, Pedro Sánchez, ja fa més d'una setmana, però que encara no s'ha concretat. Mena ha insinuat que el mandatari espanyol "va tard". "S'hauria d'intensificar el diàleg", ha dit, tot i que no ha considerat que s'estigui endarrerint la trobada expressament, ja que creu que ha d'existir "cooperació institucional" entre les dues administracions.