L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reaccionat a primera hora d'aquest dilluns a les últimes informacions sobre l'espionatge durant les negociacions per formar el govern municipal de la capital catalana, ja que no volien en cap cas que aquest recaigués sobre un partit independentista, en aquest cas, ERC i Ernest Maragall, el candidat més votat en les eleccions del 2019. Concretament, el CNI va intervenir el telèfon d'una de les persones que intercedia en la configuració d'un govern entre ERC i la Barcelona En Comú de Colau, que ha acabat governant amb el PSC. Ahir, després de conèixer-se aquestes informacions, Maragall parlava d'unes "eleccions intervingudes" i d'una "operació d'estat, que afegeix els seus propis instruments per impedir que un partit com ERC governi una ciutat com Barcelona". Ara, Colau ha lamentat en un missatge difós per Telegram aquestes acusacions per part de Maragall, demanant a ERC que rectifiqui i destacant que des que va esclatar el CatalanGate els comuns han demanat una investigació (van votar a favor de la comissió al Congrés dels Diputats) i que es depurin totes les responsabilitats. 

Una "barbaritat" 

"Tant el meu espai polític com jo, hem condemnat sempre l'espionatge polític i hem exigit transparència i assumpció de responsabilitats. Espiar els adversaris polítics és incompatible amb la democràcia. Ho hem dit i repetit, no sé dir-ho més clar", ha remarcat l'alcaldessa Colau en el missatge enviat per Telegram. Per això, ha lamentat: "Insinuar que he tingut alguna complicitat o connivència amb l'espionatge és una barbaritat i em dol que provingui d'una persona com l’Ernest Maragall, representant d’un partit d’esquerres i company a l’Ajuntament". Concretament, Colau es refereix a les declaracions fetes ahir pel líder d'ERC al consistori, que també va assegurar que les converses entre els comuns i el partit de Manuel Valls, que va acabar investint l'alcaldessa per evitar un alcalde independentista, estaven "preparades i premeditades" i que "evidentment, amb coneixement de la senyora Colau”. Per tot plegat, l'alcaldessa ha demanat una "rectificació sincera o que ERC desautoritzi aquestes declaracions", tot llançant un missatge en clau electoral: "Encara falta un any per a les eleccions: tranquil·litat". 

Ahir mateix, poques hores després que sortissin les informacions i que Maragall es mostrés indignat amb la situació, sobre la qual defensava que Colau tenia "coneixement", el tinent d'alcaldia de Barcelona Jordi Martí, dels comuns, va contestar al republicà i ja li exigia una "rectificació immediata". La indignació s'ha estès per la formació de Colau, tant ha estat així que Martí ha declarat i ha piulat que les paraules de Maragall representen una "calúmnia inacceptable". A més, ha volgut argumentar sobre l'escàndol: "Ja sap ERC que els comuns hem estat sempre en contra de qualsevol mena d’espionatge polític i hem exigit transparència i assumpció de responsabilitats".