Mentre Junts continua defensant el seu no als decrets del govern espanyol que el Congrés dels Diputats ha de votar aquesta setmana, posant com a requisit per canviar de parer les sancions a les empreses que no vulguin retornar a Catalunya, els comuns han criticat molt durament l'actitud d'aquest partit, assegurant que "s'inventen excuses" pel seu rebuig a les propostes del govern espanyol. Així ho ha dit David Cid, portaveu de la formació, que ha reivindicat la importància d'algunes de les mesures que aquests decrets inclouen (com ara la gratuïtat del transport públic o aturar els desnonaments de les persones vulnerables) i que, segons ha subratllat, tindrien efectes sobre centenars de milers de catalans. Segons Cid, Junts, amb la seva posició, "busca excuses i ocurrències per posar pals a les rodes per millorar la vida de la ciutadania", assegurant que la seva actitud és "inexplicable". "Primer van dir que es posava en risc la llei d'amnistia, després denunciaven una invasió de competències i ara es fixen en el retorn de les empreses", ha assenyalat el portaveu dels comuns, que creu que tot plegat són "excuses" per no voler explicar que hi ha mesures que els "incomoden", assenyalant l'impost a la banca i a les elèctriques. 

Davant aquesta situació, des dels comuns han reclamat a Junts que negociïn amb "transparència i les cartes sobre la taula", recordant que són unes mesures que ajudaran a donar resposta a "les necessitats de les classes populars". Respecte a les crítiques de Junts al decret que podria laminar la llei d'amnistia en allargar els seus terminis, David Cid ha descartat aquesta possibilitat, assegurant que el que fa és dotar-la de més seguretat jurídica de la que té actualment, una posició compartida amb ERC que aquest dilluns ja va anunciar els seus vots afirmatius als decrets. Anant més enllà, Cid ha tornat a demanar a Junts que deixin d'emprar un possible atac a l'amnistia com a “excusa” per no donar suport als decrets i se centrin en "resoldre el dia a dia dels catalans i catalanes". 

Els pressupostos, a la teulada del Govern 

Cid també s'ha referit a la negociació dels pressupostos de la Generalitat, en marxa des de fa setmanes, però que encara no ha donat cap fruit. En aquest sentit, ha deixat clar que la pilota està sobre la teulada del Govern de Pere Aragonès, a qui ha demanat que amb el context de sequera actual i tenint en compte el model de país abandoni el projecte del Hard Rock, imprescindible al mateix temps per comptar amb el suport del PSC.