Crit d'alerta dels comuns sobre l'empitjorament de la situació epidemiològica a Catalunya i l'increment de preus de les proves PCR a les clíniques privades. En la roda de premsa d'aquest dilluns, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha lamentat que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, no hagi demanat comparèixer al Parlament a petició pròpia.

Mena, que ha aclarit que la setmana passada ja van registrar a la Cambra la petició de compareixença, ha reclamat al conseller de Salut que expliqui quina és la situació arran de la pujada dels indicadors. En aquest sentit, ha llançat dues peticions al seu Departament: reforçar l'atenció primària i tornar a apostar per les proves PCR: "Fer PCR salva vides, s'han demostrat com un element essencial durant la pandèmia de la Covid-19".

"El negoci de les PCR"

Mena ha apuntat que davant del col·lapse del sistema, molta gent està optant per fer-se les proves a les clíniques privades, i ha denunciat que el preu s'ha doblat, situant-se actualment entre els 95 i els 135 euros.

"És el doble del preu d'ara fa un mes. Això suposa un atac al conjunt de la ciutadania ja que saber si es té o no el coronavirus és un dret que té tothom. Reclamem al Govern que investigui aquesta situació i activi el règim sancionador amb aquestes clíniques que s'estan lucrant", ha exigit.

Els canvis de Sánchez i el diàleg

Sobre la renovació que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dissabte, Mena ho ha emmarcat en el final d'una etapa que, al seu parer, es va obrir amb la marxa de l'exvicepresident segon, Pablo Iglesias, i l'ascens de la ministra de Treball i actual vicepresidenta segona, Yolanda Díaz

El portaveu dels comuns ha assegurat que l'Executiu de coalició seguirà sent "més ambiciós i valent -igual que amb els indults, ha dit- que mai" amb "l'agenda social, econòmica i mediambiental" i ha garantit que el canvi de cares en carteres com Presidència, Transports o Política Territorial no canviara "l'agenda de diàleg" amb Catalunya "per la qual ha apostat el govern".

Preguntat sobre si els canvis poden afectar el diàleg, Mena s'ha mostrat segur que "l'únic que pot passar és que es vagi reforçant". Per això ha insistit que es necessita diàleg polític per solucionar el conflicte i "combinar-lo amb el màxim consens possible i acords entre ambdós governs".

Per a ell, aquesta etapa de diàleg "ja no té marxa enrere i ha arribat per instal·lar-se en la política catalana i espanyola", i ha posat de relleu que la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, serà la veu de Podemos a la taula de diàleg.

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya en Comú