“Si aquest no és el seu camí, que no comptin amb nosaltres”. Aquesta és l'advertència que ha enviat la líder dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, al vicepresident Pere Aragonès, a qui ha exigit uns pressupostos socials de la Generalitat que "arriben tard". En una roda de premsa aquest dilluns en la qual han presentat les seves propostes per revertir retallades i “blindar” serveis públics, han lamentat que encara no hagin estat convocats pel Govern per parlar dels comptes públics. Fa dues setmanes que hauria d'haver començat la ronda de contactes de l'executiu.

En aquest sentit, els comuns han presentat un document —que faran arribar al Govern— que preveu una bateria de propostes de despesa en serveis públics, uns 1.700 milions d'euros en total. Preveu entre altres mesures la rebaixa d’un 30% de les taxes universitàries, la recuperació de la inversió en les escoles bressol i convertir l’Institut Català de Finances en una banca pública.

Per la banda dels ingressos, el diputat David Cid ha subratllat la necessitat d'aprovar els pressupostos de l'Estat, que suposarien 2.200 milions per a Catalunya. Però també ha insistit en la necessitat d'apujar l'IRPF al 2% en les rendes més altes, eliminar bonificacions de l'impost de successions i donacions, i implementar la fiscalitat verda. També reclamen un pla de lluita contra el frau fiscal. Segons Cid, cadascuna d'aquestes tres "potes" aportaria al voltant d'un terç dels ingressos necessaris.

 

Cid ha lamentat un Govern “clarament paralitzat, que no deixa governar i bloqueja la iniciativa dels ajuntaments”. També ha denunciat que l’executiu català “continua retallant” i que ni tan sols tenen una data per reunir-s’hi, com va prometre Pere Aragonès. Segons els comuns, només han tingut alguna “conversa de passadís” al Parlament, però res més.

En la mateixa línia, Jèssica Albiach ha dit que no han constatat “cap diferència” entre JxCat i ERC, un fet que els sobta. “El programa de JxCat és el conservador de sempre, pero esperaríem d’una força que es diu d’esquerres, com ERC, que fos més agosarada”, ha dit. Ha recordat que, en el ple de la setmana passada, van votar en el mateix sentit pel que fa a la fiscalitat.

Finalment, sobre la convocatòria de primàries a Podemos, Albiach ha assegurat que s’ha fet “per si arriba el moment”, però que l’objectiu és aprovar els pressupostos i esgotar la legislatura.