Els comuns continuen picant a la porta d'ERC perquè els facin cas i deixin d'intentar arribar a un acord amb Junts, tot i que aquest sembla més proper que mai a les portes del conclave que se celebrarà aquesta tarda a la presó de Lledoners.

"Cal un gir de 180 graus en la negociació entre ERC i Junts", ha dit aquest dimarts el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, que ha urgit a fer un nou Govern arran de la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia de la Covid-19. "No podem dependre dels temps dels partits", ha criticat

Tanmateix, Cid ha rebutjat un Executiu format per ERC i Junts i ha assegurat que si arriben a un pacte serà de la "resignació". "Estem davant d'un Govern a contracor que no es vol repetir. No s'entenen i ni volen ni poden governar plegats", ha afirmat. Per a Cid, si els dos principals partits independentistes continuen negociant és "perquè no saben com explicar a la ciutadania que no poden pactar".

Pel que fa a la principal inquietud que els republicans i el mateix candidat, Pere Aragonès, han expressat durant les negociacions, una presumpta voluntat de "tutela" per part del Consell per la República, Cid ha sigut clar.

"Un Govern sense tuteles és un Govern sense Junts", ha dit tornant a reivindicar l'alternativa d'esquerres que passaria per formar un Executiu d'ERC i comuns amb el suport extern del PSC. Tanmateix, ahir mateix, els socialistes van rebutjar per enèsima vegada investir Aragonès i van postular el seu candidat, Salvador Illa, per liderar aquest "Govern d'esquerres".

 

Crítica a Aragonès

Per altra banda, Cid s'ha sumat al PSC a l'hora de criticar que Aragonès no comparegui aquest dijous amb motiu de la Covid recordant que fa quatre mesos que no ho fa. 

Els comuns han recordat que hi ha molts aspectes dels quals parlar, com la desescalada, la situació dels sectors de la restauració i la cultura, els problemes amb el procés de vacunació o els fons europeus, "que sembla que no existeixin o estiguin desapareguts del debat polític català".

Cid ha contrastat l'actitud d'Aragonès i el Govern en funcions durant la precampanya, "quan teníem grans compareixences" dia sí, dia també. "No entenem per què s'amaga quan governa", ha dit anunciant que votaran a favor que el vicepresident en funcions de president comparegui al pròxim ple.

Per últim, Cid ha informat que el seu grup proposarà un candidat per a la Mesa tot i que els partits independentistes ja han anunciat que votaran la diputada de Junts Aurora Madaula.